В Държавната консолидационна компания (ДКК) потъват огромни пари в неясни

...
В Държавната консолидационна компания (ДКК) потъват огромни пари в неясни
Коментари Харесай

Министър Петков: В ДКК потъват огромни пари, обвързани по много интересен начин с ББР

В Държавната консолидационна компания (ДКК) потъват големи пари в неразбираеми цели, изхарчени по неразбираем метод и обвързани по доста забавен метод с ББР. Това съобщи в ефира на БТВ служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

„ Имаме конструкция, която дава опция да се харчат 630 милиона без публични поръчки. При първия план, който видяхме в елементи, цените му са по 2 и по 5 изхарчени парите. Резултатът до този миг са 10 приключени язовира. Първият от тези 10 е този, който показахме, което за мен е харчене на пари без никакъв смисъл. Цялото това нещо е обвързано и с Българска банка за развиване, и с нашите пари “, добави той.

Кирил Петков си изясни завишаването на цените с 2 или 5 пъти като корупция. Според него това не е просто непрофесионализъм.

Той даде обещание резултатите от инспекцията на ДКК да стигнат до прокуратурата. „ Оттук-нататък би трябвало да се влезе в надзор на ББР по този начин, че заемът към тази компания да бъде структуриран. Тези сдружения евентуално да влязат непосредствено в контрола на Министерство на стопанската система, да се вкара безспорна бистрота и оттук-нататък да няма повече покупко-продажби без търгове и без публични поръчки “, добави служебният министър.

Той посочи, че преди началото на инспекцията е имал среща с мениджмънта на Държавната консолидационна компания, откъдето са го уверили, че всичко е наред.

„ Единственото, което ми споделиха, беше, че знаят, че нямат уеб страница и ви дадоха обещание, че до 1 седмица ще сложат уеб страница на компанията, тъй като до този миг не бях чувал нищо за ДКК, а това е голяма конструкция без уеб страница. Вече от седмица има уеб страница “, разяснява още Кирил Петков.

Служебното държавно управление прави всичко допустимо да не попаднем под наказания, увери Петков.

„ Държавни компании, които имат странни практики като ДКК, могат доста бързо да попаднат в листа, в случай че се разбере, че са изхарчили 300 милиона към компании, които са свързани да вземем за пример с Делян Пеевски “, добави той.

Служебният министър добави, че изпитва страдание към заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, защото сега наподобява като юрист на Делян Пеевски и Васил Божков.

„ Преди това имах някакво почитание към него. Истината е, че сега Министерство на финансите се пробва да направи по този начин, че обсегът на „ Магнитски “ да не попадне в държавните компании, които също могат да попаднат там. Представете си, че една от тези 6 компании, с които 600 милиона са се похарчили без публични поръчки, е на господин Пеевски. Шансът да попаднем под „ Магнитски “ е голям. Законът за корупция в България, Законът за КПКОНПИ е с доста по-голям лист и обсег.

Министерство на финансите прави доста по-ограничителен кръг от компании, единствено тези, които са непосредствено свързани с Пеевски, и директните им съдружници, другояче рискът за стопанската система в действителност е огромен “, изясни Кирил Петков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР