В Държавен вестник вчера бяха публикувани измененията в Закона за

...
В Държавен вестник вчера бяха публикувани измененията в Закона за
Коментари Харесай

Отстъпката за горивата - в сила от петък

В " Държавен вестник " през вчерашния ден бяха оповестени промените в Закона за държавния бюджет за 2022 година, които трябваше да влязат в действие от 1 юли. Провалените няколко съвещания в Народното събрание след гласувания избор на съмнение към кабинета отложиха влизането в действие на редица разпореждания в актуализацията на бюджета. Сред тях са част от антикризисните ограничения, свързани с инфлацията, които ще влязат в действие в тридневен период от обнародването - 8 юли.
От петък влиза в действие отстъпката от 25 стотинки от отстъпка за всеки зареден литър бензин A95, дизел или пропан-бутан (LPG), както и за всеки зареден кг метан. Няма предел на зарежданията нито като брой на месец, нито като количество, само че всяка бензиностанция сама ще избира дали да се включи в схемата. От петък стартира да работи и нулевата ставка на Данък добавена стойност за самун и брашно.
В тридневен период от обнародването, т.е. от 8 юли, в действие влиза и понижението от 20 на 9% на Данък добавена стойност за доставка на централно отопление и на природен газ.
Също от този момент стартира да работи и нулевият данък за моторните горива като полутечен нефтен газ (LPG), природен газ, както и 0 лева данък на създадената топлинна и електрическа сила.
Намаленият налог върху приходите на юристите, които упражняват свободна специалност, ще е в действие от следващата година. От 1 януари 2023 година се трансформира процентът на нормативно приетите разноски за активността им - той се завишава от 25 на 40%.
Още от 1 юли със задна дата стартират да работят новите, по-високи данъчни отстъпки за деца, които към този момент ще може да се употребяват предплатено на всяко тримесечие от родителите. Единият от родителите ще може да понижава данъчната основа на годишните си приходи с 6000 лева за едно дете (вместо с 4500 лева.). За две деца преференцията скача от 9000 на 12000 лева, а за три и повече - от 13 500 лева на 18 000 лева Това значи на фамилиите да бъдат възобновени налози в размер 600 лева за едно дете за една година, 1200 - за две и 1800 лева за три и повече деца. Тези данъчни облекчения ще може да се употребяват още през втората половина на 2022 година Така за интервала юли-септември единият родител ще получи 150 лева за едно дете, а за октомври-декемри - още 150 лева За задачата обаче би трябвало да показа декларация пред шеф.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР