В държавата ни медикаменти се внасят на относително ниска цена,

...
В държавата ни медикаменти се внасят на относително ниска цена,
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Има опасност внесени лекарства да се изнасят и да има недостиг

В страната ни лекарства се внасят на релативно ниска цена , която пък подтиква предпочитание за експорт и появяването на дефицит на някои медикаменти у нас, предизвести депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ доктор Александър Симидчиев от ефира на „ NOVA “. Той напомни, че методът, по който се образуват цените в България е законово избран и те са едни от ниските в Европа. Затова съществува и заплахата импортирани лекарства, които са нужни за български пациенти, да бъдат изнасяни от страната на по-висока цена.

Симидчиев разяснява и инспекциите на ДАНС и Министерство на вътрешните работи за изчезнали лекарства. Парламентарната здравна комисия задължи здравния министър ежеседмично да ѝ подава информация за изчезналите медикаменти.

„ Задействането на ДАНС и Министерство на вътрешните работи е само в крайната фаза – установявайки, че има подобен проблем, да се разбере кой е отговорен за това и има ли непозволени дейности, които могат да бъдат глобени. Приоритет на опазването на здравето ни са потребностите на нашите жители “, сподели той, като посочи недопустимостта на неналичията на инсулин .

Симидчиев разяснява и сигнала на асоциация „ Активни консуматори “ за замърсяването по българското Черноморие : „ Трябваше „ Активни консуматори “ да подадат сигнал до районните здравни инспекции или до районните поделения на Министерството на околната среда и водите и те да създадат съответно инспекция по сигнал. Те вършат рутинни инспекции на които е открито, че замърсяване няма. Ако имаше замърсяване, има процедура, по която се работи. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР