В даден момент останахме с усещането, че сме неравно третирани,

...
В даден момент останахме с усещането, че сме неравно третирани,
Коментари Харесай

Горанов не очаква сериозен скок на цените след въвеждане на еврото

В даден миг останахме с чувството, че сме неравно третирани, тъй като за първи път пред страна, кандидатстваща за ERM II, бе подложен въпросът преди този момент да бъде открит режим на тясно сътрудническо с Европейската централна банка. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на "Годишната среща на бизнеса с държавното управление ".

"Успяхме през юли месец да влезем в закрития формат на Еврогрупата. Получихме увещание, че в случай че тези планове за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ, както и няколко други политически задължения, бъдат изпълнени ще имаме действителен да получим позитивна оценка за присъединението ни към ERM II ", изясни Горанов.

Той акцентира, че след приемането на еврото няма икономическа логичност да се чака сериозна смяна на ценовите нива. По думите му подобен резултат не е видян при последните 4-5 страни, въвели еврото.

"Въпросът е за какво България желае да се причисли към еврото за разлика от Чехия, Унгария и Полша, които не бързат. Страната ни е неповторима с това, че има закрепен курс точно към еврото. Ние сме свързани и директно подвластен от паричната политика на ЕЦБ, без по никакъв метод да можем да участваме в процесите за взимане на решения. Една дребна страна мъчно може значително да въздейства на решенията на ЕЦБ, само че самото присъединяване усилва суверенитета на стопанската система и страната ", добави министърът на финансите.

По отношение на прегледа на активите и стрес-тестовете в шестте български банки Горанов удостовери, че ЕЦБ към този момент е избрала инспектори. Той уточни, че този развой тече безпрепятствено и напомни измененията в Закона за Българска народна банка и Закона за кредитните институции, които разрешават присъединението ни към ERM II.

Първата стъпка за ERM II е да получим увещание от ЕЦБ след приключването на инспекциите в банковия бранш, че те са подготвени да открият тясно съдействие с Българска народна банка. В същото време България би трябвало да изпълнила и другите си задължения - в сферите на банковата неплатежоспособност, прането на пари, ръководството на държавните предприятия. След това държавното управление и Българска народна банка би трябвало да подадат заявление за участие в "чакалнята на еврозоната ".

"В момента, в който включим българския лев към ERM II, значително нещата ще станат необратими. В систематичните политически партии има съвсем 100% консенсус ", добави Владислав Горанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР