В четвъртък Столичният общински съвет трябва да реши окончателно за

...
В четвъртък Столичният общински съвет трябва да реши окончателно за
Коментари Харесай

Ограничения за най-замърсяващите коли: Ще въведе ли София нискоемисионни зони

В четвъртък Столичният общински съвет би трябвало да реши дефинитивно за въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София .

На следващото разглеждане на Наредбата обаче нито един консултант , отвън групата на ГЕРБ-СДС , не поддържа отчета за въвеждане на такива зони в централната градска част на столицата, оповестяват от СОС. Създаването на нормативния документ е едно от условия на Софийски градски съд за ограничение на замърсяването на въздуха в София .

„ Това е сериозен проблем , тъй като въвеждането на тази мярка подсигурява по-чист въздух в града ни. Не възприемам за какво сътрудниците от останалите политически групи се поддават на популистки хрумвания. Искрено се надявам, че до четвъртък, когато градският парламент ще се произнесе, те ще премислят държанието си и ще поддържат измененията, иниции рани от кмета Йорданка Фандъкова , чийто главен приоритет е точно екологията на столицата . Чистотата на въздуха не би трябвало да става пленник на дребни сметки за възможните идни предварителни парламентарни избори. “, разяснява ръководителят на СОС Георги Георгиев.

Предложението планува ограничение на придвижването на избрана екологична група транспортни средства в зони от централната градска част:

Зона „ Малък кръг “ – сред булевардите. „ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Ген. Скобелев “, „ Сливница “ и улица „ Опълченска “.

Зона „ Голям кръг “ – оградена от булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П.Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х.Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И.Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “.

Предложението планува първото ограничаване да обхване единствено дребния кръг на градския център, като влезе в действие от 1 декември тази година и да важи за най-замърсяващите коли от първа екологична група . Това са колите, които нямат екологичен стандарт . Ограниченията за влизане в огромния градски кръг се планува да стартират да важат от края на 2025-а година.

Според вносителите ограничаването има за цел да се понижат източниците на замърсяване

По предварителните данни през дребния кръг на градския център минават 171 079 транспортни средства за 24 часа, а през огромния кръг - 304 911 транспортни средства за денонощие. 

Ограниченията ще важат през зимния интервал и ще засягат колите с невисок екологичен стандарт, които отделят повече нездравословни излъчвания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР