В четвъртък Русия временно забрани износа на бензин и дизел

...
В четвъртък Русия временно забрани износа на бензин и дизел
Коментари Харесай

Рязък скок на цените на горивата в Русия

В четвъртък Русия краткотрайно забрани износа на бензин и дизел за всички страни, като се изключи 4 някогашни руски републики, с цел да стабилизира вътрешния пазар, съгласно известието на държавното управление, представено от международните организации.
 
Забраната, влезнала в действие неотложно и без последна дата, не се отнася за горивата, доставяни по междуправителствени съглашения за членовете на ръководения от Москва Евразийския стопански съюз, който включва Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан.
 
" Временните ограничавания ще спомогнат за насищането на пазара на горива, което от своя страна ще докара до понижаване на цените за потребителите ", се споделя в държавното изказване, след подписването на указа от Михаил Мишустин.
 
Министерството на енергетиката съобщи, че мярката ще предотврати забранен " сив " експорт на моторни горива.
 
По-нататъшните дейности ще зависят от насищането на пазара, съгласно изявление на първия заместник-министър на енергетиката на Русия Павел Сорокин. През последните месеци Русия изпитва дефицит на бензин и дизелово гориво, показва Reuters.
 
Цените на едро на горивата скочиха, макар че на дребно цените са лимитирани в опит да останат в сходство с формалното равнище на инфлацията. CNBC показва в коментар по тематиката, че безсрочната възбрана на Русия е ход, който рискува да наруши доставките на гориво преди зимата и заплашва да утежни световния дефицит.
 
Русия е един от най-големите международни снабдители на дизел и главен експортьор на недопечен нефт. На този декор участниците на пазара са разтревожени за евентуалното влияние на съветската възбрана, изключително в миг, когато международните ресурси от дизел към този момент са на ниски равнища. 
 
Фючърсите на интернационалния референтен недопечен нефт Брент се търгуваха с 0,9% по-високо до 94,13 $ за барел в петък следобяд в Лондон, до момента в който тези на West Texas Intermediate в Съединени американски щати се покачиха с 1,1% до 90,62 $ за барел, показва CNBC.
 
Изданието цитира енергийни анализатори, съгласно които неразбираемият език, употребен в известието на Русия, затруднява оценката тъкмо какъв брой дълго ще остане в действие възбраната. Някои предизвестяват, че стремежът на Москва може да е да трансформира доставките на гориво в оръжие на страха и несигурността преди идващия зимен отоплителен сезон.
 
В седмиците преди решението на Кремъл в четвъртък анализаторите споделяха, че съветският експорт на дизел е бил подложен на напън заради слабостта на рублата, поддръжката на вътрешните рафинерии и ръководените от държавното управление старания за увеличение на вътрешните доставки.
 
" Всички покупко-продажби, контрактувани преди заповедта да влезе в действие, към момента са в действие, което значи, че вероятността от неотложно прекъсване на износа на дизел и бензин е малко евентуална, може би ще отнеме една-две седмици, с цел да се прояви въздействието ", споделя Виктор Катона, водещ анализатор в Kpler, добавяйки, че Кремъл може да анулира този съответен законодателен акт, толкоз ненадейно, колкото е бил признат.
 
Какво влияние може да има възбраната? Преди пълномащабното навлизане на Кремъл в Украйна през февруари предходната година, съветските рафинерии изнасяха почти 2,8 милиона барела петролни артикули дневно. 
 
Оттогава това равнище е спаднало до към 1 милион барела дневно, съгласно ING, само че Москва към момента остава главен състезател на международните енергийни пазари.
 
Стратегът по пазарите на първични материали в ING Уорън Патерсън писа в петък, че възбраната на Русия за експорт на горива е проблематично събитие преди зимата в Северното полукълбо, интервал, в който нормално се следи сезонно нарастване на търсенето.
 
Според него загубата на към 1 милион барела дневно съветски дизел на световния пазар ще бъде усетена – какъв брой тъкмо, зависи от продължителността на възбраната.
 
На 5 септември кралят на Саудитска Арабия съобщи, че ще удължи производството си от 1 милион барела дневно до края на годината, а Русия даде обещание да понижи износа на нефт с 300 000 барела дневно – също до края на годината. И двете страни обявиха, че ще преразглеждат своите доброволни съкращения на месечна база, напомня CNBC. 
 
" Целта на възбраната явно е да се оправи с рестриктивните мерки на добива и високите цени на вътрешните съветски пазари, където високите цени на петрола, съчетани с отслабената рубла, би следвало да са мъчителни за съветските консуматори ", разяснява Калъм Макферсън, началник на отдела за първични материали в Investec и добавя: 
 
" Може да е съвпадане, че тази възбрана беше оповестена в деня откакто Русия имаше тежък миг по време на Общото заседание на Организация на обединените нации (на което за втора поредна година войната в Украйна беше водеща тема), или може да е разширение на политиката за потребление на силата като оръжие в отговор на това. "
 
" Очакваме, че пазарът ще усети резултата задоволително бързо. Но по-късно нещата ще зависят от насищането на пазара и резултатите ", разяснява Сорокин, 37-годишен някогашен банкер от Morgan Stanley, именуван " тайното оръжие на Путин в енергетиката ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР