В четвъртък лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина

...
В четвъртък лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина
Коментари Харесай

ЕС разреши използването на хапчето на Pfizer за лечение на Covid-19

В четвъртък лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина за потреблението на антивирусното Covid хапче на Pfizer Inc за лекуване на пълнолетни хора, които не се нуждаят от спомагателен О2 и които са изложени на риск от тежко заболяване от ковид.
 
Комитетът по медикаментите за хора (CHMP) на Европейската организация по медикаментите (EMA) предложи издаване на условно позволение за приложимост на пероралното антивирусно лекарство Paxlovid за лекуване на Covid-19, създадено от компанията Pfizer.
 
Одобрението на Covid хапчето на Pfizer от Европейската организация по медикаментите (EMA) разрешава на страните членки на Европейски Съюз да ползват лекарството, откакто регулаторът даде насоки за използването му при незабавни случаи още в края на предходната година.
 
Италия, Германия и Белгия са измежду шепата страни от Европейски Съюз, които към този момент са закупили лекарството, показва Ройтерс.
 
Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се предлага в Европейски Съюз за лекуване на Covid-19. То съдържа две дейни субстанции - PF-07321332 и ритонавир (ritonavir), в две разнообразни таблетки. PF-07321332 работи, като понижава способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който предизвиква Covid-19) да се развъжда в тялото, до момента в който ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на равнища, които засягат размножаването на ковид.
 
При достигането до заключението си CHMP оцени данни от изследване, включващо пациенти с Covid-19, което демонстрира, че лекуването с Paxlovid доста понижава хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат най-малко едно главно положение, което ги излага на риск от тежко Covid заболяване.
 
По-голямата част от пациентите в изследването са били инфектирани с разновидността Делта. Въз основа на лабораторни проучвания се чака Paxlovid също по този начин да бъде деен против Омикрон и други разновидности, показва EMA.
 
Профилът на сигурност на Paxlovid е удобен и нежеланите реакции като цяло са леки. Известно е обаче, че ритонавир оказва въздействие върху действието на доста други медикаменти и предизвестията и препоръките са включени в продуктовата информация на Paxlovid.
 
Комисията за медикаменти за хората към EMA заключи, че изгодите от лекарството са по-големи от рисковете за утвърдената приложимост и в този момент ще изпрати своите рекомендации до Европейската комисия за бързо взимане на решение, използвано във всички страни членки на Европейски Съюз, заяви БНР.
 
Швеция реши да не предлага имунизация против COVID-19 на деца сред 5 и 12 години
 
Шведските управляващи взеха решение да не предлагат имунизация против ковид на деца във възрастовата група 5-12 години, съобщи през днешния ден Агенцията по публично опазване на здравето, аргументирайки се, че изгодите не надвишават рисковете, съобщи Ройтерс.
 
"Предвид познанията, които имаме в този момент, поради дребния риск от съществено разболяване при децата, не виждаме да има някаква явна изгода да ги имунизираме ", сподели на конференция Брита Бьоркхолм от шведската здравна организация.
 
Тя съобщи, че решението може да бъде преразгледано, в случай че проучванията се трансформират или в случай че нов вид на ковид промени пандемията. Децата от високорискови групи може да бъдат имунизирани.
 
Вчера Швеция записва над 40 000 нови случая на КОВИД-19 - едно от най-високите равнища от началото на пандемията. Въпреки че при четвъртата вълна на ковид страната регистрира ежедневни върхове в броя на новите случаи, здравната система не е подложена на същия напън, както при предходните талази. От началото на пандемията в страната са регистрирани съвсем 16 000 умряли от КОВИД-19.
 
Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР