Автор: Холи Томас, CNNПървият официален портрет на крал Чарлз III

...
Автор: Холи Томас, CNNПървият официален портрет на крал Чарлз III
Коментари Харесай

Противоречивият образ на Чарлз III и неговият портрет

Автор: Холи Томас, CNN

Първият формален портрет на крал Чарлз III беше показан неотдавна и съм уверена, че Негово величество ще се съгласи, че той съставлява объркваща панорама. Необичайанта картина на Джонатан Йео изобразява Чарлз от средата на бедрата нагоре. Той е облечен в тъмночервената униформа на уелската армия, а ръцете му лежат на дръжката на меча. Почти цялото платно, с изключение на ръцете и главата му, е обляно в огненочервено. Гледа пред себе си с леко иронична усмивка. Над дясното му рамо кръжи пеперуда.

Йео даде отчасти пояснение на креативните си решения. Пеперудата, съобщи той, демонстрира по какъв начин „ ролята на Чарлз в нашия публичен живот се е трансформирала “. Очевидно пеперудата е била концепция на Чарлз, артикул на някакво впечатляващо назад инженерство. Йео и кралят са дискутирали какво да има на портрета, тъй че бъдещите възпитаници да го подлагат на бездънен разбор. „ И той предложи: „ Какво ще кажеш за пеперуда, кацнала на рамото ми? “, описа Йео.

За страдание на Йео, Чарлз и на пеперудата, нищо в портрета не притегли толкоз доста внимание, както неговият преобладаващ червен цвят. Един от коментиращите на формалната страница на кралското семейство в инстаграм означи, че наподобява по този начин, като че ли кралят „ гори в пъкъла “. Друг съобщи, че картината основава усещането, че „ Чарлз има доста кръв по ръцете си “. Един закачлив наблюдаващ написа „ Тампон Трети “, базирайки се на една от най-смущаващите появи на краля в английската преса (бел. ред. при подслушан телефонен диалог преди години, Чарлз е записан да споделя на Камила, че желае да е тампон, който седи  в нея)

Колкото и да са завладяващи тези прозрения, първото, което забелязах в картината, не бяха нейните менструални нюанси, а това, което те прикриха. Тялото на краля е съвсем напълно непрозрачно. Той се слива с аления декор, очертанията на церемониалната му униформа са размазани и отвън фокус. Това е уместно показване на човек, прочут с истеричните си прояви, който в този момент е длъжен от високата си роля да пази персоналните си усеща в загадка. Той наподобява дистанциран, само че аристократичният му контур си проличава.

Като множеството британци съм привикнала да виждам Чарлз като принц през по-голямата част от живота си. Репутацията му на отчаян принц в очакване на трона се изостри от склонността му да показва мнението си по тематики, близки на сърцето му. Той отправяше оферти до министрите на най-високо равнище в прословутите си секрети писма, предлагайки своите мисли по най-наболелите въпроси - от войната в Ирак до опазването на околната среда. Месеци преди гибелта на кралица Елизабет II, той бе чут да осъжда ужасяващата " Руанда политика " на държавното управление (бел. ред. става дума за решението на британското държавно управление да екстрадира всички незаконни бежанци от Англия в Руанда.

Сега към този момент, привързан от конституционното обвързване на монарха да бъде политически безпристрастен, Чарлз овладя вътрешните си импулси и стартира да се държи съгласно законно открития ред. В първата си тирада пред Народното събрание като държавен глава предишния ноември той бе задължен да разгласи обещанието на министър-председателя Риши Сунак да дава годишни лицензи за изследване на петрол и газ в Северно море. Също по този начин беше заставен да анонсира и закона, който не разрешава на локалните общински препоръки да одобряват екологични правила, които съгласно държавното управление лимитират колите с мотори с вътрешно горене. Това няма по какъв начин да се харесва на човек, който през 2021 година разказа COP26 (бел. ред конференция на Организация на обединените нации за битка с климатичните промени) като „ финален късмет " да се преборим с климатичните промени.

Освен тези церемониални прояви, Чарлз в последно време не е изключително деен в английския публичен живот, изключително след обявявената през февруари диагноза, че се лекува от рак. Разбираемо е, че от този момент той се отдръпна от обществения живот и сходно на артистичния си аватар се сля изцяло с публичния декор. Но до момента в който общественият му облик мина през промяна, персоналните му настройки надали са толкоз гъвкави.

Чарлз от дълго време е дал поръчка, че има намерение да вкара по-рационализирана, рентабилна монархия, която не разчита толкоз на парите на данъкоплатците. Въпреки това, както отбелязва Тина Браун в отличната си книга " Документите на Двореца ", това надали ще бъде кой знае каква жертва от страна на наследника на починалата кралица.

Личното благосъстояние на Чарлз надминава това на всеки различен член на фамилията му. Като принц на Уелс приходите му значително се образуват от херцогство Корнуол, което има 52 449 хектара (повече от 200 квадратни мили) земя, в това число огромни аграрни, жилищни и търговски площи. През ноември предходната година " Guardian " разкри, че друго негово наследствено имение, херцогството Ланкастър, печели от гибелта на хиляди свои наематели, като взима собствеността на хора, които умират без наследство или близки родственици. Бъкингамският замък не даде коментар по случая пред " Гардиън ". Представител на херцогство Ланкастър съобщи, че след гибелта на майка си кралят е одобрил политиката за потребление на фондовете „ bona vacantia “ (бел. ред. парцелите и средствата, оставени без наследство и родственици, които да ги наследят) за реституция и ремонт на исторически здания, с цел да бъдат предпазени и непокътнати за бъдещите генерации.

Само през последните 10 години тази система е направила крал Чарлз по-богат с над 60 милиона паунда (76 милиона долара). Миналата година " Guardian " пресметна, че общото му благосъстояние възлиза на към 1,8 милиарда паунда (около 2,3 милиарда долара). Това изправя финансовото състояние на Чарлз в внезапен контрастност с тези членове на неговото разширено семейство, които разчитат само на щедростта на монарха, с цел да свързват двата края. Да търсиш личен път в публичния живот е доста по-лесно, когато си унаследен милиардер.

Предвид обстоятелството, че Чарлз не е показал желание да раздели наследството си с братята и сестрите си (или с някой друг), е подходящо да се допусна, че персоналните му възгледи не са еволюирали дружно с обществения му имидж. Мисля, че това е контрастът, който Йео улавя най-добре в новата си работа. Тялото на Чарлз е камуфлажно и малко скрито, само че погледът му остава явен, изражението незабавно се разпознава. Както кралица Камила означи незабавно, откакто портретът бе показан: „ Да, хванали сте го. “

 

Инфо: CNN

Превод за " Гласове " Юлия Семир Ал-Хаким

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР