В четвъртък Франция се готви за още един ден на

...
В четвъртък Франция се готви за още един ден на
Коментари Харесай

Французите продължават с протестите срещу пенсионната реформа

В четвъртък Франция се готви за още един ден на митинги и стачки, с цел да осъди пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон, откакто договарянията сред държавното управление и синдикатите приключиха в задънена улица, напомня Агенция Франс Прес.

Появиха се признаци, че продължаващото два месеца и половина протестно придвижване стартира да губи инерция, а профсъюзите ще се надяват на всеобщо наличие в 11-ия ден на дейности от януари насам. Всички страни в спора чакат решението на Конституционния съвет на Франция, който има право да анулира част или даже цялото законодателство, на 14 април по отношение на промяната.

Макрон, който сега е отвън страната на посещаване в Китай, е изправен пред най-голямото предизвикателство за втория си мандат по отношение на водещата си промяна на пенсионната система, която включва увеличение на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години.

Протестите прераснаха в насилствени безредици, откакто на 16 март министър-председателят Елизабет Борн се базира на противоречива изпълнителна власт, с цел да прокара законопроекта през Народното събрание без гласоподаване.

Профсъюзите обявиха, че срещата с Борн в сряда не е довела до никакъв прогрес, откакто тя е отказала да разиска връщането на минималната пенсионна възраст от 64 години.

„ Ясно е, че е неуспех, когато министър-председателят даже не желае да допусне метод за тази полемика “, съобщи Сирил Шабание, говорейки от името на осемте съществени профсъюза в страната, откакто те напуснаха едвам час след началото на диалозите.

Това беше първата сходна среща сред двете страни, откогато държавното управление показа противоречивия законопроект за пенсиите през януари.

Въпреки че отхвърли да отстъпи по този въпрос, Борн съобщи, че няма да придвижи напред нито една друга трудова тематика „ без обществените сътрудници “.

Правителството твърди, че измененията са нужни, с цел да се предотврати изпадането на пенсионната система в недостиг.

В останалата част на Европа хората се пенсионират най-вече в края на 60-те си години, защото междинната дълготрайност на живота се е нараснала.

Критиците настояват, че пенсионната промяна е несправедлива за служащите на тежки специалности, които стартират кариерата си рано, както и за дамите, които прекъсват професионалния си живот, с цел да отглеждат деца.

Протестите се ускориха, откакто държавното управление употребява специфични пълномощия, с цел да прокара законопроекта в Народното събрание без гласоподаване, като публичното отчаяние се трансформира в по-широко въодушевление против президента Макрон.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР