В Черно море започна военното учение Sea Breeze-2021, за което

...
В Черно море започна военното учение Sea Breeze-2021, за което
Коментари Харесай

Маневрите в Черно море са най-мащабните досега. Москва реагира остро.

В Черно море стартира военното обучение " Sea Breeze-2021 ", за което се твърди, че е най-голямото до момента. То се организира макар острата реакция на Москва, която го възприема като провокация и до последно призоваваше Съединени американски щати и съдружниците им да се откажат от маневрите.

Числа и обстоятелства

" Sea Breeze " ( " Морски бриз " ) е годишно многонационално обучение, което се организира според Меморандума за взаимопомощ и съдействие във военната област, подписан сред Съединени американски щати и Украйна през 1993 година. Първите маневри се организираха през 1997 година. Споразумението планува Украйна да дава военна и гражданска инфраструктура по черноморското крайбрежие, а Съединени американски щати дават отговор за финансирането на учението. В него вземат участие военни от страните-членки на НАТО, както и техни сътрудници - най-много от Черноморския район, само че без Русия. Учението е разграничено на четири етапи, като през дейната ще бъдат отработени маневри по вода и под вода за секване на противникови морски интервенции, бойни задания по суша и във въздуха, както и спасително-издирвателни задачи.

Главнокомандващият на украинската войска Руслан Хомчак заяви, че главната цел на учението е да приготви щабовете и подразделенията на украинските Военноморски сили да извършват задания в сходство със стандартите на НАТО, както и да придобият опит при взаимни интервенции по поддържането на мира и сигурността. От общо 32 морски съда, които ще вземат участие в учението, Украйна ще даде 24 кораби и катери, 17 от общо 40 самолета, 12 хеликоптери, 80 единици военно съоръжение и 1500 военнослужещи. В маневрите вземат участие подразделения от общо 32 страни, измежду които и България. Официално бе доказано и присъединяване на Шести американски флот.

Реакцията на Русия

Русия преглежда маневрите наоколо до границите си като провокация и прикани Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО да се откажат от тях. В изказване на съветското посолство във Вашингтон, оповестено в Туитър, се споделя: „ Мащабите и искрено нападателният темперамент на учението " Sea Breeze " не дават отговор на действителните задания по обезпечаването на сигурност в района на Черно море ". Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова назова учението „ провокация ". Една от задачите му била снабдяването на Украйна с оръжие и друго военно съоръжение, съобщи тя.

Миналата сряда в региона на анексирания от Русия полуостров Крим се стигна до ескалация на напрежението, откакто съветската брегова защита създаде предупредителни изстрели против английския унищожител „ Дифендър ". Кремъл твърди, че английският транспортен съд бил навлязъл на три километра във вътрешността в съветските териториални води. Лондон твърди, че става дума за най-безобидно директно прекосяване през украинските териториални води. През 2020 на територията на Украйна се организираха пет интернационалните военни учения, а през актуалната година са планувани общо осем. В тях ще се включат 21 000 украински военнослужещи и към 11 000 бойци от други страни.

BREAKING:
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР