В бюджета на Националната здравноосигурителна каса няма драматични реформи заради

...
В бюджета на Националната здравноосигурителна каса няма драматични реформи заради
Коментари Харесай

Оставки в Здравната каса сплотяват управлението на страната

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса няма трагични промени поради нестабилната политическа конюнктура. Драстични промени биха раздрусали така и така неработещото добре опазване на здравето “.

Така депутатът от „ Демократична България “ Александър Симидчиев разяснява проектобюджета за здраве за идната година.

Думите му бяха изказани на метри от ексклузивен брифинг на ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “, на който Христо Иванов, Бойко Борисов и Асен Василев оповестиха, че с цел да се охлади напрежението сред политическите сили, шефът на Здравната каса Станимир Михайлов, препоръчан от ПП-ДБ, и подуправителят Момчил Мавров, препоръчан от ГЕРБ, ще подадат оставки.

Това се случва, откакто в четвъртък Мавров бе определен за подуправител единствено с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи и със мощно възмущение от страна на ПП-ДБ. Тогава Кирил Петков уточни, че има отчет на ДАНС в Народното събрание, „ който приказва против Мавров “ и има подозрения за лобизъм в интерес на частни лечебни заведения.

Оставките на ръководството на Здравната каса идва в опит за съгласие за ръководството на страната, съответно за сключване на механизъм за взимане на решения и назначенията в регулаторите, нещо като съдружно съглашение.
За бюджета
Иначе проектобюджетът на Здравната каса е рекорден за поредна година. Той бе признат на първо четене в пленарна зала в петък с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Предвидените доходи са в размер на 8.2 милиарда лева Здравната вноска се резервира на 8%, а растежът на постъпленията се дължи на по-високите заплати.

За поредна година се усилват средствата за извънболнична помощ. По време на съвещанието в Народното събрание обаче най-острата рецензия към плана бе, че в него няма никакви промени и политики за разрешаване на проблемите в опазването на здравето.
Здравната система в България има огромен проблем
С проектобюджета се предлага също по този начин министърът на опазването на здравето, в качеството му на Централен орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “, да бъде сменен с шефа на НЗОК по повод провеждането на процедури по Закона за публичните поръчки за лекарствените артикули, предопределени за лекуване на злокачествени болести в изискванията на болнична здравна помощ, и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

От ГЕРБ не са съгласни и сред двете четения на законопроекта ще желаят отпадане. Според тях това е отстъп от отговорност.

Министърът на опазването на здравето пък разказа проектобюджета като „ най-хубавият за последните 15 години “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР