В Будапеща днес стартира Срещата на върха по демографските въпроси.

...
В Будапеща днес стартира Срещата на върха по демографските въпроси.
Коментари Харесай

Президентът Радев представя България на Срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща

В Будапеща през днешния ден започва Срещата на върха по демографските въпроси. Държавният глава Румен Радев ще взе участие по покана на президентката на Унгария Каталин Новак във форума под общата тематика „ Семейството е ключът към сигурността “, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция.

Петата среща на върха по демографските въпроси в Будапеща ще се организира от 14 до 16 септември. Това е една от най-големите интернационалните конференции в Унгария ", съобщи в края на август Новак в обява в обществените мрежи.

Срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща предлага конгрес за държавници и водещи специалисти в разнообразни сфери за разискване на демографските трендове и методите към развиването на политики в поддръжка на фамилията. Президентът Румен Радев ще направи изявление в границите на въвеждащата сесия на високо ниво. По време на визитата си в Будапеща българският държавен глава ще организира двустранни срещи, осведоми прессекретариатът му.

От 2015 година форумът се провежда от държавното управление на Унгария на всеки две години за да бъдат разисквани проблемите, свързани с демографията като едно от провокациите пред Европа, сочи информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция. Според уредниците бъдещето зависи от това с какви хора ще бъде обитаема Европа и дали Европа ще остане християнска.

На третата демографска среща на високо ниво, извършена на 5 и 6 септември 2019 година в Будапеща, от България взе участие заместител министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова, която е на двудневно посещаване в Унгария. На четвъртата демографска среща на високо ниво, извършена на 23 и 24 септември 2021 година в Будапеща, е обсъден въпросът за съгласуването на ограниченията, насърчаващи раждаемостта, с устойчивото развиване.

Според данни на " Евростат " статистиката от 1,53 раждания на жена през 2021 година е доста под 2,1 раждания на жена, което се счита за задоволително за попречване на понижаване на броя на популацията. Данните за Унгария са 1,61 раждания на жена. Франция е преди всичко в тази ранглиста с 1,84. За България цифрата е 1,58.

Темата за демографията беше част и от вчерашната тирада за положението на Европейски Съюз на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР