В Брюксел започва двудневната среща на върха на Европейския съюз.

...
В Брюксел започва двудневната среща на върха на Европейския съюз.
Коментари Харесай

В Брюксел започва среща на лидерите на страните от ЕС

В Брюксел стартира двудневната среща на върха на Европейския съюз.

Сред основните тематики ще бъде битката с незаконната миграция. 28-те са мощно разединени за ограниченията за справяне с казуса.

След като в Италия антиимигрантската партия " Лигата " влезе в държавното управление, страната отхвърля да приема кораби с бежанци и упорства те да бъдат разпределяни в останалите страни.

Позицията на Рим се поддържа от Австрия, в чието държавно управление взе участие крайнодясната Партия на свободата и която поема европредседателството от 1 юли.

Не е допустимо да се предвижда дали ще се стигне до компромис. Миналата неделя неофициална среща на евролидери трябваше да сближи позициите и да предотврати конфликти през днешния ден и на следващия ден на Съвета. Тогава обаче пристигнаха единствено 16 държавни и държавни ръководители. Сред тези, които бойкотираха, бяха страните от Вишеградската четворка. Именно те оказват сериозен напън против концепцията за наложително приемане на мигранти в обособените страни. Подкрепя ги Австрия, която поема от България ротационното председателство.

Някои евролидери упорстват за финансови наказания за страните, които отхвърлят да са солидарни и да одобряват мигранти. Темата може да се окаже взривоопасна.

Евролидерите са на разнообразни позиции и за възможни промени в Дъблинските съглашения, които дефинират отговорността на страната, през която всеки мигрант е влезнал на територията на Съюза. Тези противоречиви въпроси ще се разискват довечера, прекомерно евентуално и през нощта.

А на следващия ден в дневния ред се връща брекзит. Друга тематика, която продължава да слага на тестване европейското единение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР