В Брюксел министрите по околна среда на ЕС обсъждат важни

...
В Брюксел министрите по околна среда на ЕС обсъждат важни
Коментари Харесай

Зам.-министър Николова участва в заседание на Съвета на министрите на ЕС по околна среда в Брюксел

В Брюксел министрите по околна среда на Европейски Съюз разискват значими въпроси, определящи бъдещата политика на Съюза в региона на околната среда и климата. Българската делегация е ръководена от заместник-министър Атанаска Николова. Акцент в дневния ред на Съвета беше разискването на Европейската Зелена договорка, както и показаният от изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс Климатичен закон, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Заместник-министър Николова подсети, че климатична индиферентност към 2050 година следва да бъде реализирана посредством обективен преход, при съществуване на ефикасни компесаторни механизми, с използване на работищи решения за опазване на конкурентноспособността, растежа на стопанската система и общественото благоденствие на жителите. Беше подчертана нуждата от намиране на общо европейски решения, свързани с провокациите пред страните, които са външна граница на Европейски Съюз, каквото е и България, а точно приключването на въглерод и излъчванията от директния превоз.

Министър Димитров съобщи поддръжката си за районните структури на Министерство на околната среда и водите

Заместник-министър Николова категорично акцентира и нуждата от детайлна оценка на въздействието на плануваните в Зелената договорка начинания, в това число и на показания през вчерашния ден план на Европейски климатичен закон, тъй като единствено по този начин могат да бъдат съответно регистрирани националните специфики и стартови позиции на страните членки и надлежно реализирани политическите цели на Съюза.

В рамките на съвещанието министрите утвърдиха предлагането за принос от името на Съюза и неговите страни членки на Европейска дълготрайна тактика за нискоемисионно развиване, която ще бъде показана пред Секретариата на Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата. Документът удостоверява ангажираността на Европейски Съюз и неговите страни членки към Парижкото съглашение и насочва зов за незабавно усилване на международната упоритост в светлината на последните научни отчети. Представя се признатата от европейските водачи дълготрайна цел за реализиране на климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 г и се заявява готовността на Европейски Съюз и неговите страни членки да подкрепят останалите страни за създаване на навременни и амбициозни дълготрайни тактики в осъществяване на задачите на Парижкото съглашение.

Емил Димитров откри информативен център на парк Рила в Благоевград

Министрите одобриха и Заключения за качеството на въздуха /КАВ/, с които се прави обзор на постигнатия прогрес с оглед оповестената през ноември предходната година Оценка на пригодността на директивите за КАВ и се дефинират бъдещите насоки за деяние. Заместник-министър Николова акцентира изключителната значимост на тематиката и обстоятелството, че макар полаганите старания на европейско, национално и локално равнище резултатите, които всички бихме желали да забележим, не са налице на всички места в мечтаната степен. Това е развой, който изисква време и диференциран, а не повсеместен, метод в обособените страни при отчитане на националните им специфики, в това число социално-икономически, географски и други. Страната ни се разгласи и за по-гъвкави правила за държавна помощ, които оптимално да улесняват вложенията и да обезпечават опция за отмереност на прехода към климатична индиферентност.

Обмен на отзиви беше извършен и по Оценката на законодателството в региона на водите. Въпреки цялостния позитивен резултат от използването на водното законодателство, от българска страна бяха подчертани новите провокации, свързани с изменението на климата, като засушаване и наводнения.

Европейска комисия показа климатичен закон, Грета Тунберг не го утвърди

На съвещанието беше показана загрижеността на младежите от климатичните промени в лицето на Грета Тумберг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР