В борбата с рязкото падане на цените на петрола от

...
В борбата с рязкото падане на цените на петрола от
Коментари Харесай

Shell изтегля петролния си бизнес от Ирак

В битката с внезапното рухване на цените на петрола от 2014 година насам Ирак изиска от задграничните компании да понижат разноските си за петролни планове, като надлежно понижат и държавните разноски от участията им в взаимни планове.

© В© Sergei Karpukhin / Reuters Още по тематиката
" Газпром " регистрира 80% спад на облагата

Руската компания усеща отрицателно въздействието на мощното евро и $
30 авг 2017
Мениджърът на Chevron ще напусне до края на септември

Главният изпълнителен шеф на петролната компания Джон Уотсън евентуално ще бъде завещан от зам.-председателя й Майк Уърт
23 авг 2017
" Роснефт " завърши покупката на втората по величина рафинерия в Индия

Сделката за Essar Oil е за 13 милиарда $
22 авг 2017
Total придобива петролния бизнес на Maersk за 7.45 милиарда $

Сделката е доказателство за завръщането на сливанията и придобиванията в бранша
21 авг 2017

Маржовете от рандеман на нефт от ден на ден се свиват.Royal Dutch Shell поставя завършек на траялия си над 100 години петролен бизнес в Ирак, оповестява Reuters. Англо-нидерландската петролна компания ще се отдръпна от плановете си в арабската страна, с цел да се концентрира върху по-доходоносните си бизнеси. Оттеглянето на Shell от Ирак е показателно за казуса с ниските маржове на петролните договори, които задграничните компании срещат в опитите си да влагат в страната.

Свиването на маржовете

Петролния бизнес на Shell в Ирак е виновен за към 3.5% от цялостното произвеждане на компанията, или към 20 млн. барела нефт от Ирак единствено за 2016 година, оповестява Shell в свое изказване за представянето си през 2016 година Паричните доходи от това произвеждане обаче не са ясни, тъй като в ролята си на частна петролна компания, въпреки и 6-ата най-голяма в света, от Shell не дават точните условия на договорните клаузи за рандеман на иракски нефт.

Според източници на Reuters обаче финансовата полза на компанията от петролната й активност в страната е намаляла доста през последните години заради нападателната държавна интервенция в петролните концесии в страната. Споразумението за изтеглянето на англо-нидерландската компания от разработваните от нея планове обаче към този момент е реалност, откакто от петролното министерство на Ирак публично поддържаха предлагането на Shell за " приятелско евакуиране на компанията от находището Маджнуун ", споделя компанията в свое изказване.

Предложението

Предложението на Shell за евакуиране беше импортирано, откакто компанията получи от Ирак няколко наказателни заплащания по реализирането на активността си. В битката с внезапното рухване на цените на петрола от 2014 година насам Ирак изиска от задграничните компании да понижат разноските си за петролни планове, като надлежно понижат и държавните разноски от участията им в взаимни планове. Чуждестранните компании в Ирак от известно време приканват Багдад да преразгледа договорите за произвеждане на нефт, с цел да насърчи развиването на държавните ресурси, които Ирак пресмята на към 153 милиарда барела.

" Може би в този момент те ще ускорят нещата ", споделя изпълнителен шеф от друга компания с бизнес в Ирак за Reuters. От Shell обявиха, че компанията се е съгласила с иракското министерство на петрола да се откаже от интервенциите в региона Маджнуун след неподходящи промени в данъчните условия.

Добивът на газ остава

Shell съобщи, че ще продължи да добива газ на територията на Ирак. Компанията ще се концентрира върху създаването и разширението на Basra Gas Company, взаимен план с локална компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР