“В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно

...
“В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно
Коментари Харесай

Генералният директор на БНР: Интервюто с руския посланик е отпаднало заради несъответствие с журналистическите стандарти

“В БНР има независимост на словото и предаването “Политически НЕкоректно ” е едно от най-ярките доказателства за това ”, съобщи генералният шеф Милен Митев във връзка решението на Програмния съвет на медията да не бъде излъчено изявлението с съветския дипломат Елеонора Митрофанова.

Разговорът с съветския дипломат бе обявен във фейсбук страницата на предаването още в четвъртък. Водещият на " Политическо НЕкоректно " Петър Волгин обаче разгласи през днешния ден в ефир, че Програмният съвет на публичното радио е забранил излъчването на авансово записано изявление с дипломат Елеонора Митрофанова. 

Милен Митев изясни, че 15 от членовете на Програмния съвет на медията са дали своят вот изявлението да не бъде излъчено, един от тях се е въздържал, а претекстовете да не прозвучи авансово записания диалог са противоречие с журналистическите стандарти.

“Всяка медия работи по правила, част от които са публицистичните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното съблюдаване или нарушение, е Програмният съвет ”, акцентира Митев.

Нормално е всеки материал, основан с запас на Националното радио, да бъде благосъстоятелност на БНР и то да преценя какво може да се прави с него, уточни Милен Митев по отношение на възбраната изявлението с посланика на Русия да се популяризира по други канали отвън ефира на стратегия " Хоризонт ".

" Всяко решение може да бъде оповестено според. Сблъсъкът на отзиви в нашето общество от дълго време се е изродил в позиционна война, в която всеки отхвърля да чуе мнението на другия. Това обостряне на публичния разговор до нищо положително не води ", счита генералният шеф на БНР.

Когато решението се взема от групов орган, се понижава рискът, сподели още генералният шеф на националното радио. 

Ръководството на БНР излезе с позиция по случая

По-късно националното радио разгласява позиция, в която от управлението показват безапелационна позиция против всевъзможни опити за интервенция в публицистичната политика на медията. В текста се споделя:

" Ръководството на БНР счита за неприемливи и изрично отхвърля опитите за интервенция в публицистичната политика на медията. Случаят с неизлъченото изявление на изключителния и пълномощен дипломат на Руската федерация Н.Пр. госпожа Елеонора Митрофанова не би трябвало да бъде употребен за политически цели и внушения.

Решението стратегия " Хоризонт " да не излъчи изявлението с госпожа Митрофанова в предаването " Политически НЕкоректно " на 16 декември е взето в сходство с признатите правила за публицистичната активност в БНР и професионалните стандарти, в сходство с публичния интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии.

Програмният съвет, който включва шефовете на националните, районните и цифровите стратегии, е главният орган за саморегулация на медийното наличие и се произнася за спазването на публицистичните стандарти. 

Според него, при реализирането на изявлението с дипломат Митрофанова са нарушени член 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от публицистичните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не наподобяват благосклонни към позицията на събеседника и регламентират правилата при отразяване на военни дейности и позиции на враждуващи страни. Затова, на съображение т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет предложи на управлението на стратегия " Хоризонт " изявлението да не бъде излъчено в ефир.

" Намираме внушенията за цензура за неприемливи и спекулативни. БНР като социална медия строго се придържа към правилата за независимост на словото, обективност и самостоятелност на медийното наличие и плурализъм на гледните точки при съблюдаване на най-високите професионални и етични стандарти ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР