В близкото бъдеще светът се е завърнал в миналото. След

...
В близкото бъдеще светът се е завърнал в миналото. След
Коментари Харесай

Удавеният свят от класика Джеймс Балард предвижда екологична катастрофа,

В близкото бъдеще светът се е завърнал в предишното.

След шедьоврите „ Катастрофа “, „ Небостъргач “ и „ Империя на слънцето “ за първи път на български се появява емблематичната книга, която изстрелва името на един от най-силните гласове на научната фантастика – Джеймс. Г. Балард – във висшата лига на спекулативната прозаичност.
Откъс от " За дамите и солта " от Габриела Гарсия
1 НЕ ТАНЦУВАЙТЕ ОТВЪД ДАЛЕЧНАТА ПЛАНИНА Мария Исабел Камагуей, 1866 г. В шест и половина, когато всички свивачи на пури се настаниха...

„ Удавеният свят “ естраховито премеждие измежду екзотична пустота и потискаща власт във футуристичен свят, който обаче се е завърнал надалеч в предишното – измежду джунглите на мезозоя.

Българското издание се появява в превод на Деян Кючуков с превъзходния увод на Мартин Еймис и послепис от самия създател.

Поемете мирис, защото…

Скоро щеше да стане прекомерно горещо.

От балкона на „ Риц “ морският биолог Робърт Керанс следи по какъв начин безмилостното слънце на новия свят изгрява над покривите на изоставените супермаркети. Той е единственият сухоземен жител на хотела, а надигащата се вода е на 10 етажа под краката му.
„ Чайната на ъгъла “ от Мили Джонсън –роман, който лекува разрушени сърца
Красива история с мирис на чай от бестселъровата авторка се появява на пазара. След като съумя да изкуши българските читатели със свое...

В света на Керанс екологичната злополука, която днешните учени плануват, има по-различ¬ни измерения. Средната температура на екватора е осемдесет градуса и се повишава, полярните шапки и безконечните ледове са се стопили, Европа е „ система от великански лагуни “, в миналото величавият Лондон е наводнен, американският Среден запад е „ голяма водна повърхност, отворена към залива Хъдсън “, а популацията на света, намаляло до пет милиона, се е скупчило в Арктика и Антарктика (където термометрите към този момент бележат „ приятните “ трийсет градуса).

Руините на цивилизацията са обхванати от гъста растителност, а измежду тях дебнат свирепи и мутирали същества – спечелилите в жестокия натурален тим.

Оказали се в „ парадайса на мезозоя “, група учени, отпред на които ще застане Керанс, би трябвало да се изправят пред следствията от рисковите климатични промени. Но напълно скоро ще схванат, че в този свят господства законът на джунглата. И ще им бъде все по-трудно да запазят всичко човешко у себе си…

Балард се базира на детските си мемоари от Шанхай и тези от последните му 10 години, прекарани в Лондон, с цел да пресъздаде по талантлив метод най-тъмните пристрастености, които дремят в човешката душа. А резултатът е блестяща прозаичност – комбинация сред плашещо знамение, чиста лирика и майсторски портрет на личността, изправена на ръба на опциите си.

В духа на творчеството на Джоузеф Конрад, „ Удавеният свят “ е стряскащ постапокалиптичен портрет на един не чак толкоз приказен свят, в който пред човечеството няма друга посока с изключение на още веднъж да открие път към себе си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР