В близко бъдеще всеки домакински предмет ще се превърне в

...
В близко бъдеще всеки домакински предмет ще се превърне в
Коментари Харесай

Помощник или Терминатор: изкуствен интелект се размножава и променя


В близко бъдеще всеки домашен предмет ще се трансформира в „ интелигентен ” сателит, кадърен да се приспособява и развива (снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият разсъдък се развива с шеметни темпове. Мнозина се опасяват от това и не без съображение, поради апокалиптичните сюжети на известни научно-фантастични филми. Едно ново AI създание, замислено да служи на хората, повдига и тревожни въпроси.

Американският стартъп AIZip създаде изкуствен интелект, който може да сътвори свои лични копия за потребление в региона на интернет на нещата. Засега приказваме за доста тясна среда на приложение, само че проблемите към този момент започнаха.

AIZip се концентрира върху потреблението на дребни AI модели в „ ежедневни ” IoT обекти. На първо място, това е спортните артикули – да вземем за пример маратонки, които ще се приспособяват към походката на човек в действително време, или шлемове, които дейно ще блокират околния звук, без да вършат своя притежател изцяло ням.

„ Напълно автоматизиран развой на разработка на изкуствен интелект ще разреши един тип нанопроизводство на AI, където с минимално човешко взаимоотношение могат да се основават милиони профилирани, дейно настроени модели, които реагират на индикаторите на местни датчици ”, разказва създаването Tom’s Hardware.

Интернет на нещата е област, в която разпространяването на изкуствения разсъдък към момента е лимитирано. Причината са ниските изчислителни благоприятни условия на IoT устройствата, което обезсмисля стартирането на огромни AI модели на тях. Но защото мащабът на AI моделите понижава и изкуственият разсъдък придобива дарба да основава усъвършенствани микромодели с съразмерно намаляващи условия към изчислителната мощ, опциите за използване на AI в тази област се уголемяват.
още по темата
Освен това има ясна наклонност към съоръжение на безусловно всичко допустимо с микросензори, в това число обувки, облекла, стенни облицовки и така нататък Както споделя техническият шеф на AIZip и професор от Калифорнийския университет в Дейвис – Юбей Чен, в близко бъдеще ще забележим обувки, които се приспособяват към нашата походка въз основа на данни, получени от датчици, сложени върху тялото ни.

Чен има вяра, че в бъдеще единствено изкуственият разсъдък, който бързо се приспособява към измененията в тези данни, ще може да употребява на процедура данни от трилиони датчици. И тъкмо това ще ви би трябвало за изкуствен интелект, който може да основава различен изкуствен интелект.

„ Чрез потребление на супер огромни базови модели, дребните модели ще могат да се развиват по-бързо от по-големите, тъй че наклонността към усъвършенстване ще благоприятства потреблението [на AI] в крайни устройства ”, разяснява основният откривател на AIZip и професор по изкуствен интелект в MIT – Брайън Чеунг.

С други думи, ние приказваме за това, че един широкомащабен повсеместен модел може бързо да сътвори свое лично високоспециализирано микроподобие и да го употребява на равнището на IoT или биоинтерфейси.

„ Свидетели сме на гражданска война във взаимоотношението човек-машина и интерфейсите мозък-компютър, подхранвана от напредъка в сензорната технология за мозъка и тялото ”, споделя проф. Герт Каувенберг от Калифорнийския университет в Сан Диего пред Tom’s Guide.

„ Практическата обработка на големия размер данни, идващи от тези датчици с техните високи равнища на колебливост и звук при работа в биологична среда, съставлява огромно предизвикателство, което изисква мощен изкуствен интелект на всички равнища, чак до физиологичния интерфейс ”, прибавя Каувенберг.

Според него, датчиците за мозъка и тялото във формат на носими устройства изискват ефикасни модели с изкуствен интелект, които могат да бъдат внедрени на крайни устройства. Технологията на AIZip разрешава основаване на революционни приложения в региона на био- и невроинженерството, които ще трансформират разпоредбите на играта, счита професорът.

Изследователите от AIZip имат вяра, че техният метод ще разреши в бъдеще всеки домашен предмет да се трансформира в „ интелигентен сателит, кадърен да се развива и приспособява ”.

Остава открит въпросът какви механизми ще бъдат приложени, тъй че „ умният и адаптивен сателит ” да не разбере ненадейно, че е жертва на подтисничество или, че превъзхождаща хората, които му пречат. Тогава AI може да се трансформира от асистент във зложелател на индивида.

AIZip към този момент интензивно работи с разработчици на датчици и чипове като Arm, с цел да вкара микромодели в крайните потребителски и непотребителски устройства. Появата на „ умни ” шумопотискащи устройства е планувана за идната година, след което ще последват „ умни ” обувки и цели „ умни домове ” с изкуствен интелект.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР