В благоевградският квартал "Струмско" пристигна първият щъркел. Той зае гнездото

...
В благоевградският квартал "Струмско" пристигна първият щъркел. Той зае гнездото
Коментари Харесай

В благоевградският квартал Струмско пристигна първият щъркел

В благоевградският квартал "Струмско " дойде първият щъркел. Той зае гнездото върху електрическия дирек пред къщата на ул. Пеньо Пенев " 5.

Подранилият предвестител на пролетта зарадва децата и възрастните с наличието си при започване на първата седмица на март. Миналата година жителят на същото гнездо отново първи долетя със стоплянето на времето, с цел да го приготви за идването на женската птица. На тази тиха уличка в квартала има още два щъркелови "апартамента " върху други електрически стълбове. През деня щъркелът не се задържа доста в гнездото и обикаля за храна към близката река Струма и полето край града.

В този южен български край, където пролетта сякаш идва най-рано, първите щъркели дохвърчат още към края на февруари.

В годелчевското село Баничан първият щъркел дойде на 27 февруари. В селото има най-вече щъркелови гнезда в покрайнината - 12. И това село е желано от щъркелите, тъй като наоколо има две реки, а полето се обработва и има храна за тях.

Същото важи и за селищата по поречието на Струма в региона на Петрич, Сандански, Кресна, където зимата си потегля по-бързо пред настъплението на топлата, слънчева и цветна пролет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР