В Белия дом изразяват загриженост, че преговорите за въоръжаване между

...
В Белия дом изразяват загриженост, че преговорите за въоръжаване между
Коментари Харесай

САЩ: Разтревожени сме от оръжейните преговори между Русия и Северна Корея

В Белия дом показват угриженост, че договарянията за въоръжаване сред Русия и Северна Корея интензивно напредват .

Това заяви АП.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи на брифинг, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу се е опитал да убеди Пхенян да продаде артилерийски муниции на Русия по време на визитата си в Северна Корея, написа Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският водач Ким Чен-ун си размениха писма , в които дадоха обещание да разширят съдействието си. Съединените щати разполагат с разследващи данни, съгласно които друга група съветски чиновници е пътувала до Пхенян след визитата на министъра на защитата.

Вашингтон и преди е предупреждавал, че Северна Корея може да даде повече оръжия на Русия, чиито войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 година Това е война, на която остро се опълчват Съединените щати и европейските им съдружници, а Москва я назовава " специфична военна интервенция ".

По-рано този месец Съединените щати постановиха наказания на три организации, които упрекнаха в присъединяване в оръжейни покупко-продажби сред Северна Корея и Русия.

Кърби съобщи, че Северна Корея е доставила на Русия пехотни ракети и снаряди предходната година и от този момент Москва се пробва да се снабди с спомагателни муниции.

" Оставаме загрижени, че... КНДР продължава да обмисля даването на военна поддръжка на съветските сили в Украйна ", сподели Кърби, като се базира на Северна Корея и цитира " нова информация ", че такива договаряния напредват.

По силата на евентуалните покупко-продажби, сподели Кърби, Русия ще получи муниции, които военните възнамеряват да употребяват против Украйна. Сделките биха могли да включват и първични материали, които биха подкрепили съветската отбранителна индустриална база.

" Призоваваме КНДР да приключи договарянията за доставка на оръжия с Русия и да съблюдава обществените задължения на Пхенян да не доставя или продава оръжия на Русия ", съобщи Кърби.

В Организация на обединените нации американският дипломат Линда Томас-Грийнфийлд направи изказване от името на Съединени американски щати, Япония, Южна Корея и Обединеното кралство, че всяка оръжейна договорка сред Русия и Северна Корея би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР