В Барселона се проведе форум, посветен на финансовата защита в

...
В Барселона се проведе форум, посветен на финансовата защита в
Коментари Харесай

Проф. Антония Димова представи България на форум на СЗО за финансовата защита в здравеопазването

В Барселона се организира конгрес, отдаден на финансовата отбрана в опазването на здравето на европейските страни, проведен от Барселонския офис на СЗО за финансиране на здравните системи, на който България бе показана от декана на Факултета по публично опазване на здравето на Медицински университет – Варна проф. Антония Димова, оповестиха от висшето учебно заведение.

Проф. Димова е определена от Барселонския офис на СЗО за специалист за България и член на Европейската експертна мрежа по финансова отбрана в опазването на здравето. Тя взе присъединяване в панел, отдаден на достъпа до опазване на здравето, учреден на заплащането на осигурителни вноски. В полемиките участваха и представители на Белгия, Франция, Естония, както и специалист от Училището по публично здраве при Университета Джонс Хопкинс.

Целта на двудневната експертна среща беше да се обсъдят две области на настоящата работа на офиса на СЗО в Барселона: планът на районен отчет за финансова отбрана, обхващащ 40 страни членки на СЗО от европейския район, и бета версията на нова онлайн платформа за мониторинг на финансовата отбрана в целия европейски район на СЗО - UHC Watch (Universal Health Coverage – Watch). Регионалният отчет и цялостната версия на онлайн платформата ще бъдат обществено налични по-късно през 2023 година

Във форума участваха специалисти от 40 страни членки, контактни лица за финансова отбрана или универсално здравно покритие, номинирани от страните членки, специалисти от партньорски организации като Европейската комисия, Европейската обсерватория за здравни системи и политики, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейския конгрес на пациентите, а по този начин също и други специалисти в региона на финансирането на здравните системи по покана от уредниците.

Сред дискутираните тематики бяха резултатите от новия районен отчет за финансова отбрана в 40 европейски страни и методите, по които те ще повлияят на здравните политики в интернационален проект и на национално ниво. Експертите разискаха също по този начин достъпа до опазване на здравето, учреден на заплащането на осигурителни вноски като затруднение пред универсалното здравно покритие и финансовата отбрана, само че и в аспекта на проблем, който би трябвало да бъде решен от организациите по приходите, а не от здравните системи.

Част от полемиките бяха отдадени на политиките по достъпа, които страните ползват, с цел да минимизират разноските без да губят фокус към задачата за универсално здравно покритие. Експертите обърнаха внимание и на потреблението на потребителски заплащания в опазването на здравето, макар неналичието на доказателства, че с тях се реализират задачите, които се преследват. Отделна тематика бе и достъпът до медикаменти, който би трябвало да бъде значително усъвършенстван като неразделна част от първичната помощ.

След двудневния конгрес беше извършена работна среща на Европейската мрежа по финансова отбрана в опазването на здравето, която се състои от национални специалисти от страните членки на СЗО от европейския район на организацията. Основната им функционалност е да приготвят разбори и да вземат участие в правенето на рекомендации за политики в региона на финансирането на здравните системи на национално и районно ниво.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР