В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по

...
В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по
Коментари Харесай

15 любими имена черпят днес, спазва се строга забрана

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. На този ден честват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като пророкът е техен настойник.
Илинден е денят, в който се уважава Свети оракул Илия. По остарял жанр той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия древен оракул и дружно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.
В митологичните показа светецът върви по небето със златна каляска и преследва ламята, която пасе житата. В българския национален календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на беритба и вършитба.
На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.
Според поверието на този ден морето взима най-вече жертви като курбан за светеца. Затова денят се отбелязва като Ден на удавника. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, с цел да не се разсърди Свети Илия, който е уважаван като стопанин на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
В противоположен случай индивидът може да бъде ударен от гръм. Не се върви и на плаж, защото хората са застрашени от удавяне. Ако на днешния ден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни.
Ще настъпи суша, демонстрират още поверията. На Илинден се вършат курбани за здраве, провеждат се и огромни общоселски събори и тържества. Своя филистерски празник означават кожухари, самарджии, фурнаджии, тъй като Свети Пророк Илия е техен патрон - настойник.
На Илинден селските стопани у нас вършат молебени за дъжд, а в обособени райони в България в деня против празника се прави и обредното преследване на дракон - знак на сушата. Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония, където се чества по остарял жанр на 2 август.
На Илинден имен ден разнуват Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Илонка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР