В Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се проведе

...
В Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се проведе
Коментари Харесай

От БАБХ категорични, че клането на прасета е ограничило чумата

В Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) се организира среща сред специалисти от организацията и представители на свиневъдния отрасъл.
Представена беше настоящата епизоотична обстановка, дискутира се разликата при наложените ограничения в другите зони на страната според от проявлението на Африканската чума по свинете (АЧС). Обсъдено бе и възможното бъдещо развиване на болестта.

Присъстващите реализираха единодушие, че ограниченията дават търсения резултат по повод броя на засегнатите ферми. Като мярка с най-силен противоепизоотичен резултат бе посочено доброволното кръвопролитие на животните в обекти без биосигурност. Във връзка с огнищата на АЧС в Шуменско за следващ път бе изработен изводът, че в актуалната обстановка развъждането на прасета при пасищни условия е пагубно.

Към момента има най-голяма нужда от разграничаване при клането на свинете според от зоната, от която произлизат. По тази причина предпочитано ще се работи за предоставяне на задоволително здравни гаранции с оглед понижаване на инфектираните зони, повдигане на възбрани и търговски бариери, и излекуване на бранша.

Отчетена е и потребността от по-добра връзка с потребителите за по-ясно показване на сигурността на продуктите от българско свинско месо, добавя Българска национална телевизия.

Българската организация по сигурност на храните още веднъж припомня, че неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при развъждането на прасета в домашни условия са едни от най-важните фактори за преместване на болестта от дивите към домашните прасета. Призоваваме за демонстрация на висока отговорност и съблюдаване на всички ветеринарномедицински условия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР