В България заетостта на жените е по-висока, отколкото при мъжете,

...
В България заетостта на жените е по-висока, отколкото при мъжете,
Коментари Харесай

В България заетостта на жените е по-висока, но заплащането по-ниско

В България заетостта на дамите е по-висока, в сравнение с при мъжете, само че заплащането продължава да е по-ниско, макар че разликата се стопява през последните години. Тя е най-съществена във финансовия бранш, опазването на здравето, ИКТ бранша, преработващата индустрия и в областта на културата, спорта и развлеченията, където заплащането на дамите е с над 30% по-малко от това на мъжете.

Такива са част от изводите в ново проучване на Института за пазарна стопанска система, оповестено на уеб страницата на института, представено от Българска телеграфна агенция.

Жените у нас са повече наранени от инфлацията, тъй като работят на по-ниски междинни приходи, предизвести през вчерашния ден президентът на КНСБ Пламен Димитров на националната конференция за Осми март.

В деня, в който обичайно вършим равносметка на икономическите и публичните достижения на дамите, като се изключи че се регистрира възходящо наличие на дамите в работната мощ на България, постижение е, че европейската статистика сочи, че  страната ни е измежду страните в Европейския съюз, които имат най-голям дял дами на мениджърски позиции. България е първенец и е измежду първите три страни в Европа по брой научни откриватели дами, страната ни е преди всичко във връзка с наличието на дами в осведомителните и информационните технологии.

Темата на Организация на обединените нации за Международния ден на дамата тази година е " DigitALL: Иновации и технологии за тъждество сред половете ". Темата акцентира по какъв начин технологиите са от решаващо значение за напредъка в региона на правата, само че възходящата " цифрова бездна " сред половете оказва въздействие върху всичко - от опциите за работа на дамите до сигурността онлайн.

В България дамите, регулярно употребяващи интернет - всеки ден или най-малко един път седмично, са 78 %, мъжете – 79.9 %, съгласно данните на Националния статистически институт за 2022 година. По данни на Организация на обединените нации, имащите достъп до интернет дами, са с 259 милиона по-малко от мъжете. Освен това от организацията предизвестяват, че дамите са значително незадоволително показани в кариерите в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР