В България всеки мобилен оператор има право да пази за

...
В България всеки мобилен оператор има право да пази за
Коментари Харесай

Огнян Стоичков: Телефонните ни разпечатки се използват от службите и се пазят 6 месеца от мобилните оператори в разрез със законите на ЕС

В България всеки мобилен оператор има право да пази за интервал от 6 месеца телефонните ни разпечатки, което е българското законодателство го позволява, само че е неприемливо за съюзното право. За това сигнализира пред " Фокус " членът на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) доктор Огнян Стоичков.

" Не може по хипотеза на 7 милиона българи да им пазиш телефонната разпечатка за 6 месеца обратно, по хипотеза, че някой в миналото обратно във времето може да е направил закононарушение. И това не го споделям аз, това го споделя Съдът на Европейския съюз ", безапелационен е Стоичков, който преподава в Националния институт на правораздаването и във Военна академия " Г. С. Раковски ".  

" От предходната година Съдът на Европейския съюз разгласи нашата правна уредба във връзка с така наречен трафични данни по Закона за електронните известия и по Наказателно-процесуалния кодекс за несъвместими, за неприемливи на съюзното право, защото по нашето българско законодателство се позволява за интервал от 6 месеца обратно във времето да се запазят нашите така наречен " трафични данни ", да го кажем на читателите по-разбираемо – телефонните разпечатки ", разкри той.  

Запазването на нашите телефонни разпечатки, нашата електронна връзка – приложения, имейли и така нататък е един нелош способ и средство за профилиране на личността.   

" Аз, в случай че знам вашата разпечатка за последните 6 месеца, на кого какъв брой сте се обаждали като краен консуматор, какъв брой пъти посещавате химическо почистване, какъв брой пъти посещавате подобаващ нощен бар, примерно, какъв брой пъти посещавате Народната библиотека, аз знам много за вашия живот, за вашите настоятелен и персонални връзки ", предизвестява Огнян Стоичков.  

В актуалния свят първата асоциация е, че това може да бъде потребно и целесъобразно по линия на сигурността, като тази информация може да се употребява, с цел да се прихващат лица и радикални детайли, като е обвързвана с противодействието на радикализацията и тероризма. Но въпреки всичко, прословутата синхронизация с европейското право, я няма.   

" Точно това го няма и за жалост, към този момент съвсем една година минава и някак си не се обръща внимание на това, на този проблем. Конкретно направихме едно образование – аз имах достойнството да бъда преподавател в Националния институт на правораздаването февруари и март месец тъкмо по тази тематика. Съдии, прокурори и останали способени органи се обединихме към концепцията, че сега има сериозен проблем, тъй като тези трафични данни, които се събират и все още от службите и от прокуратурата, тяхната доказателствена стойност е мощно компрометирана, дано по този начин да се изразя, да не кажа изобщо, че е под въпрос до каква степен тази информация има доказателствена стойност за процеса. И юли месец тази година излезе нова инструкция и правилник в тази връзка още веднъж на Европейския парламент във връзка с Европейската заповед за опазване и Европейската заповед за даване на електронни доказателства. Звучи доста сложничко, само че просто казано, немски съд може да изиска от български съд да се задължи съответният оператор да показват вашите разпечатки на немския съд от вашата телефония. Т.е. европейски продан на доказателства, на електронни доказателства. Но когато ние не сме подготвени с националната си правна уредба, мъчно ще се синхронизираме, както вие казахте, с европейския продан за показване на доказателства. Тероризъм – да. Национална сигурност – да. Но не може по хипотеза на 7 милиона българи да им пазиш телефонната разпечатка 6 месеца обратно, по хипотеза че някой в миналото обратно във времето може да е направил закононарушение. И това не го споделям аз, това го споделя Съдът на Европейския съюз. И второто, което споделя, е, че българските жители не се уведомяват, когато техните телефонни разпечатки – дано по този начин да продължа, с тая по-широко разбираема терминология, техните разпечатки са били употребявани от службите. Българските жители все още, макар синхронизиране на законодателството, Закона за отбрана на персоналните данни, за българските жители няма механизъм, а и аз не съм чул за сходен казус – български жител да е известен, че неговата електронна връзка е била употребена за потребностите на досъдебно произвеждане или оперативно дело ", обърна внимание доктор Огнян Стоичков.  

Проблемът с електронната връзка и контрола на трафичните данни е от една година.   

" От предходната година са тези решения, които аз изтъквам, само че за жалост, законодателството ни сякаш не се е задействало да се актуализира съгласно тези решения. И все още аз споделих терзанието си, че се събира информация със противоречива доказателствена стойност, ерго – правата на жителите не са предпазени. Казвам го, тъй като контролът по Закона за електронните известия, трафичните данни и СРС са доста свързани като процедура. Тези две процедури доста постоянно вървят ръка за ръка и опорочаването на едната процедура би могло да сложи въпроси по повод и на другата процедура ", безапелационен е членът на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства доктор Огнян Стоичков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР