В България в момента се намират около 50 000 украинци,

...
В България в момента се намират около 50 000 украинци,
Коментари Харесай

Елена Волкова: Само 30% от украинските деца в България учат присъствено

В България сега се намират към 50 000 украинци, от които 10% са бесарабски българи. Това каза Елена Волкова от Ситуационен център " Отворени порти “ в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Тя е бесарабска българка от Одеса, където работи като прессекретар на Асоциацията на българите в Одеса. Когато стартира войната, тя провежда евакуацията на свои съграждани. Така от две години тя живее и работи и в Украйна, и в България. 

В Одеса живеят 80 000 бесарабски българи, а в Одеска област – 130 000, посочи тя. " Много от тях се обръщаха към нас за помощ. В първия ден на войната президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе имаше телефонен диалог с президента на България Румен Радев и той предложи настаняване на украинци тук. Когато стартира войната, имаше доста огромен поток от искащи да се изтеглят, в този момент те са по-малко “, описа Елена Волкова.  

В началото на войната първостепенната задача на Асоциацията е била оказването на филантропична помощ. " Но майките, които са решили да прекарат живота си в България, от ден на ден се замислят и се обръщат към нас с молба за оказване на помощ за записване на децата им в български учебни заведения. Към нашия ситуационен център имаме украинско учебно заведение, където учат повече от 200 деца. Имаме обществени паспорти, с които децата се хранят гратис. То действа към този момент втора година за децата, които още не са се социализирали. Главното условие на родителите беше да не престават да учат по украинската просветителна система, на украински език и с украински учители “, съобщи тя.  

Към днешна дата единствено 30% от украинските деца в България учат присъствено, останалите се образоват онлайн, добави Елена Волкова.  

" В началото се сблъсквахме с доста проблеми с документите, тъй като доста учебни заведения желаят те да бъдат преведени на български език и легализирани. Превеждахме документите на тези деца, легализирахме ги, разговаряхме с администрацията и шефовете на учебните заведения. В момента нямаме проблеми в това отношение “, сподели още бесарабската българка.   

Украинските бежанци у нас получават поддръжка от Държавна организация за бежанците, Български съвет за бежанците и мигрантите, Агенция по заетостта, както и от интернационалните организации като БЧК, УНИЦЕФ, " Каритас “ посредством филантропична помощ, помощ за настаняване, за здравни грижи. По думите й главен проблем за консолидираното на украинските бежанци е езиковият.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР