В България умират близо два пъти повече хора при катастрофи

...
В България умират близо два пъти повече хора при катастрофи
Коментари Харесай

Войната по пътищата с най-много жертви у нас и в Румъния

В България умират близо два пъти повече хора при произшествия спрямо останалите страни от Европейски Съюз След пандемията хората отново тръгнали да пътуват и това усилва броя на смъртоносните произшествия
Румъния и България дават най-вече жертви от войната по пътищата. Според данните на Европейска комисия за 2022 година в двете страни броят на починалите при произшествия е максимален в целия Европейски Съюз.

При приблизително 46 жертви на 1 млн. души население за България броя е 78, а в северната ни съседка - 86. Оказва се, че най-безопасни са пътищата в Швеция и Дания, надлежно 21 и 26 смъртни случая.

Въпреки това България въпреки всичко регистрира понижение на жертвите на пътя

през последните години. В интервала 2017-2019 година спадът е със 17 на 100, а приблизително за Европейския съюз е с 11%.

Според данните на Европейска комисия през предходната година при произшествия на пътя гибелта си са намерили 20 600 души, което е с 3% повече от 2021г. Това се дължало на обстоятелството, че след пандемията пътуванията са се възстановили и трафикът е станал по-интензивен. От Брюксел въпреки всичко акцентират, че доста от постигнатото през интервала на пандемията, не е изгубено. И дават образец, че спрямо 2019 през 2022 година броят на смъртните случаи е намалял с 10%.

Най-голям спад на починалите регистрират Литва и Полша, където те са намалели надлежно с 30%, след тях се подрежда Дания с 23 на 100. През последните три години броят на жертвите се усилва или остава без смяна в Ирландия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия и Швеция.

Проучването демонстрира още, че най-често злополуките със смъртни случаи са ставали отвън обитаемоте места - 52%
 
При произшествия на автомагистралите единствено 9% са завършвали с жертви. От статистиката излиза наяве още, че при произшествия най-често умират мъже - 78%.

В обитаемоте места обстановката била по-различна - там близо 70% от починалите са пешеходци, велосипедисти и мотористи. А най-често произшествия стават с коли и камиони. От Европейска комисия показват, че е неотложно да се усъвършенства отбраната на уязвимите участници в придвижването.

Велосипедистите са единствените, при които няма спад на смъртните случаи

Предварителните данни от Франция да вземем за пример сочат, че в съпоставяне през 2022 година броят на смъртните случаи на колоездачите се е нараснал с 30% спрямо тези преди три години.

Еврокомисията подготвяла и скоро щяла да показа пакет от оферти за възстановяване на пътната сигурност. Целта е до 2030 година броят на смъртните случаи на пътя да бъде понижен на половина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР