В България трудовите и служебните задължения са регулирани съответно от

...
В България трудовите и служебните задължения са регулирани съответно от
Коментари Харесай

Обезщетение при пенсиониране на държавен служител


В България трудовите и служебните отговорности са контролирани надлежно от двата съществени закона – Кодек на труда и Закон за държавния чиновник.

Най-общо казано, в кодекса са уредени трудовите връзки сред служащия или служителя и работодателя, както и други връзки, директно свързани с тях, а връзките при даването на работна мощ се уреждат единствено като трудови правни отношения.

Със Закона за държавния чиновник пък се уреждат възникването, наличието и прекратяването на служебните правни отношения сред страната и държавния чиновник при и във връзка осъществяването на държавната работа, доколкото друго не е планувано в специфичен закон.

Важно е авансово да се посочи, че държавен чиновник е лице, което по силата на административен акт за назначение заема платена щатна служба в държавната администрация и подкрепя орган на държавната власт при реализиране на неговите пълномощия . Държавни чиновници са и лицата, на които специфичен закон дава статут на държавен чиновник при съблюдаване условията на закона.

 istock istock
И по единия, и по другия закон са уредени процедури и условия за приемане на обезщетение при пенсиониране. Какви са те по условията на Закона за държавния чиновник, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Спрямо Закона за държавния чиновник, органът по назначението може да приключи служебното правно отношение на държавния чиновник с едномесечно предупреждение при добито право на пенсия за застрахователен стаж и възраст .

В случаите на освобождение при добито право на пенсия за застрахователен стаж и възраст държавният чиновник има право на обезщетение в размер 50 на 100 от месечната му съществена заплата, избрана все още на преустановяване на служебното правно отношение, за всяка прослужена година като държавен чиновник, само че не повече от 10 месечни съществени заплати .

Ако все още на преустановяване на служебното правно отношение държавният чиновник е работил в същата администрация през последните 10 години, той има право да получи 6 месечни съществени заплати, а когато е работил по-малко от 10 години – 2 месечни съществени заплати, когато това е по-благоприятно за него .

 istock istock
Това обезщетение може да бъде получено единствено един път. Обезщетението се дължи и в случаите, когато служебното правно отношение е прекъснато едностранно от държавния чиновник или по взаимно единодушие и все още на прекратяването държавният чиновник е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст . Обезщетението не се дължи, когато държавният чиновник е получил обезщетение заради придобиване право на пенсия на съображение на специфичен закон.

Ако държавният чиновник, чието служебно правно отношение е прекъснато и на който е изплатено обезщетение то за пенсиониране, постъпи на работа по трудово правно отношение, при преустановяване на трудовото правно отношение няма да има право на обезщетение за пенсиониране на съображение Кодекса на труда. Причината за това е, че освен това състояние той няма да дава отговор на условието за погашение на компенсацията, защото правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст е добито преди пораждане на трудовото правно отношение, а не по време на съществуването му.

Справка:

член 106, алинея 1, алинея 3 от Закона за държавния служител
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР