В България се организира приемане в наши болници на част

...
В България се организира приемане в наши болници на част
Коментари Харесай

България приема в свои болници ранени от експлозиите на бензиностанция в Румъния

В България се провежда приемане в наши лечебни заведения на част от потърпевшите при детонациите на бензиностанцията край румънския град Креведия, оповестиха от здравното министерство.

До 57 души набъбна броят на ранените от двете детонации в нелицензирана бензиностанция за полутечен нефтен газ северно от Букурещ. Загинал е един човек.

Повечето от ранените са пожарникари, които са се втурнали към станцията, с цел да потушат пожара от първата детонация преди да избухне втората.

Сред ранените, от които 8 са с тежки изгаряния, има 39 пожарникари, двама служители на реда и двама жандармеристи.

На мястото на случая в община Креведия дойдоха към 25 пожарни коли, а хората в радиус от 700 метра бяха евакуирани.

" Изразяваме поддръжка и съпричастност на потърпевшите. По данни на консулството ни няма потърпевши българи. Системата за обявяване на бедствия е включена - България е провела логистика по настаняване на част от потърпевшите. Направена е метаморфоза на легловата база, обезпечени са висококвалифицирани експерти и нужната инсталация. Сформирани са екипите на центровете за незабавна здравна помощ. Първоначалното поръчка е била за 8 души. Увеличени са на 17 ", съобщи здравният министър проф. Христо Хинков.

7 от тях могат да бъдат приети в болница във Военномедицинската академия във Варна, 6 в " Пирогов ", по двама в частни лечебни заведения в Пловдив и Русе.

" Те са в тежко положение с над 50% изгаряне. Ще бъдат превозени, откакто бъдат нормализирани. С хеликоптери от румънска страна ще бъдат превозени ", добави здравният министър.

" Ужасна картина. Засегнати са доста тежко доста хора. Създаде се виртуален щаб още през нощта. Над 22 пожарникари са получили тежки изгаряния. Бяха преценени опциите на системата. Осигурихме 17 реанимационни кревати в клиниките по изгаряния. Германия е подсигурила 3 кревати. Ние сме създали оптималното. Очаква се взаимоотношение сред органите на Министерство на вътрешните работи - да провеждат полицейски конвой, с цел да се придвижат ранените. Има организация на летищните оператори за посрещане на хеликоптерите. Според сътрудниците от " Пирогов " би трябвало да се лети на ниска височина. Очакваме сигнал от тях по кое време ще тръгнат и в какъв размер хора ", добави доктор Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазванетo.

Летището в Русе е в ремонт, само че все пак е основана организация за кацане на хеликоптер.

" Една от най-тежките контузии е тази при изгаряне. Много е висока смъртността при над 50% изгаряне. Но всичко зависи от индивида. Положението е доста тежко ", сподели още здравният министър проф. Христо Хинков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР