В България, съвсем по мъничко, съвсем бавно почват да се

...
В България, съвсем по мъничко, съвсем бавно почват да се
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова: При нова вълна училищата трябва да бъдат затворени последни

„ В България, напълно по мъничко, напълно постепенно почват да се усилват позитивните проби, само че това е картина, която следим в много европейски страни. Това е следващата вълна ”. Това съобщи пред проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и консултант на здравния министър.

Тя съобщи,че се съмнява да става въпрос най-вече за импортирани случай, въпреки че за Бургас фактически има данни за импорт на ковид от туристи. „ Последните проби демонстрират, че в цялата страна се среща новия вид на ковид. Малко се спекулира по тематиката за внасяне и локална циркулация, защото става въпрос за един респираторен вирус, който просто се популяризира на всички места от хората “, добави проф. Кожухарова.

Според нея идната вълна на ковид у нас няма да бъде по-коварна от предходните, само че е значимо всеки да се имунизира – по-добре рано, в сравнение с късно.

„ С увеличението на позитивните проби и заболелите от COVID-19 ползата към имунизациите неизбежно ще нарасне. В България ние по този начин си вършим. Кога започваме да се интересуваме от грипните ваксини? Когато епидемията е в разгара си.Никога не е късно човек да се имунизира “, сподели тя.

Проф Кожухарова съобщи, че я е позор да каже какъв е процентът на имунизираните против COVID-19 медици у нас. По думите ѝ той е извънредно незадоволително и последно е бил към 20%.

„ Разбира се доста от тях са и преболедували и имат имунитет “, посочи тя.

„ Общо взето усилват се имунизираните, като с една доза са към този момент над 18% от пълнолетното население, а малко над 16% - с две дози. Има сензитивно нарастване  на имунизираните в рисковете възрастови групи, в това число тези над 60 годишна възраст, което в известна степен е успокоително “, разяснява проф. Кожухарова.

На въпрос дали имунизацията би трябвало да стане наложителна за някои групи от хора, Кожухарова счита, че към този момент няма подобен проект у нас.

„ Май всички западни демокрации минават през това да вкарат наложителна имунизация, само че министърът е твърдо уверен, че хората би трябвало да вземат рационално решение независимо. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, само че позволявам, че той е прав “, сподели Кожухарова.

Тя е безапелационна, че учебни заведения и детски градини би трябвало да се затворят последни при една нова мощна вълна на COVID-19.

„ Един незабележим % от образователните заведения имат висок % имунизирани. Ако нещо зависи от мен, аз бих направила по този начин, че учебните заведения да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени “, сподели още проф. Кожухарова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР