В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване

...
В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване
Коментари Харесай

Ракът на белия дроб е най-честото онкологично заболяване сред българските мъже

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по периодичност при дамите. През 2016 година с него са диагностицирани над 4000 българи, оповестиха онколози в конференция през днешния ден, представени от Българска телеграфна агенция. Поводът е днешния Международен ден без тютюнев пушек (16 ноември).

Ракът на белия дроб, освен у нас, само че и в международен мащаб, най-често се среща в най-активната възраст на хората - сред 45-55 и 60 години, изясни доктор Марчела Колева, експерт по здравна онкология в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". По думите й ракът на белия дроб за нашата страна постепенно, само че прогресивно напредва по периодичност, само че с помощта на новите благоприятни условия за лекуване пациентите живеят доста по-дълго и по-качествено.

В международен мащаб ракът на белия дроб визира над 1.8 милиона души и е водеща причина за гибел от онкологични болести. Всяка година той води до повече от 1.6 милиона смъртни случаи - повече в сравнение с рака на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети дружно, оповестиха още експертите.

Основните рискови фактори са дейното или пасивното тютюнопушене, замърсяването на въздуха, някои химикали и типове радиация и фамилната обремененост към болестта, припомниха те. Около 25% от случаите на белодробен рак се появяват при хора, които са били непушачи през целия си живот.

Един от главните проблеми, обвързван с рака на белия дроб, е незадоволителната профилактика и късното диагностициране, което е поради неналичието на признаци и недоволства в ранните стадии на болестта, добави проф. Данаил Петров, шеф на Клиниката по гръдна хирургия в болница " Света София ". По думите му над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти етап на болестта. Професорът предложи на пациентите да не се съгласяват незабавно да им бъде направена интервенция, без да са направени нужните проучвания за точното диагностициране на стадия на болестта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР