В България продължава да се говори за охлаждане на жилищния

...
В България продължава да се говори за охлаждане на жилищния
Коментари Харесай

Брокер: Ако през миналата година продавачите на имоти са били категорични в цените, то сега са готови на компромиси

В България продължава да се приказва за изстудяване на жилищния пазар, само че то към момента не се вижда осезаемо. До този извод доближава компанията за недвижими парцел Arco Real Estate в собствен разбор за пазара през второто тримесечие на 2023 година До сходно умозаключение – че сега се намираме на стадий утешение на пазара, задържане на цените, само че никога и понижение – доближава и Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

Според специалистите от Arco повода за обстановката, в която се намираме, са към момента относително ниските лихви по ипотечните заеми.

Какви са цените?

Цените на жилищата задържат равнищата си и за момента не се следят съществени спадове. Към момента купувачите са много по-разумни и не бързат да купуват жилище непременно, а също по този начин в много от случаите съумяват да понижат сред 5 – 10% от началната продажна цена на парцела “, пишат от организацията в собствен разбор.

Те не чакат съществени промени да настъпят на пазара. Прогнозите са за спад в броя на покупко-продажбите, закъснение на растежа на цените и отстъпки от офертните цени.

По наблюдения на Bulgarian Properties отстъпките на вторичния пазар от цените са в размер на 1 – 2%.

Ако през предходната година продавачите бяха безапелационни и доста настоятелни в цените, които оферират, то в този момент те са склонни на взаимни отстъпки. Защото виждат, че е идеалното време за продажба “, споделя Полина Стойкова пред Economic.bg .

Според нея всеки желае да продава в този момент, с цел да се възползва оптимално от създалата се обстановка. " Такива цени в никакъв случай не е имало “, споделя тя.

Въпреки това, съгласно нея, пазарът се връща към своята нормалност било то и с по-различни цени.

За първа година след Коронавирус виждаме закъснение в интензивността на пазара през летните месеци. Хората през юли и август са в по-отпускарско въодушевление. Едва в този момент, след средата на месеца, виждаме оживление на пазара. Тенденция от времето преди пандемията – мъртвило през лятото и активизиране през есента “, изяснява Стойкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР