В България проблемът е отчетлив в последените десетилетия и има

...
В България проблемът е отчетлив в последените десетилетия и има
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Икономиката изсветлява

В България казусът е изразителен в последените десетилетия и има какво да се прави. Все още обаче няма национална платформа за битка със сивата стопанска система. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на кръгла маса на тематика "Превенция и ограничение на недекларираната претовареност в България ", съобщи кореспондент на Novini.bg

Делът на неофициалната претовареност в България е малко под 16%, малко по-нисък от няколко страни от Европейския съюз - Полша, Румъния, Словакия, заяви той.

В международен проект 15,7% от наетите заемат неофициални работни места. Този % нараства, уточни Димитров.

Като цяло недекларираната претовареност има най-силно проявяване у нас в селското стопанство и строителството. Индустрията има най-малка такава претовареност – под 9%, посочи президентът на КНСБ.

По думите му в последните 10 години показателят "изсветляване на стопанската система " демонстрира усъвършенстване със 7 процентни пункта.

По думите му би трябвало да има законодателни промени, като би трябвало да се увеличи закрилата на служащите, които подават сигнали за недекларирана претовареност и други нередности, като заплащане на заплата в плик и неплащане на осигурителни вноски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР