В България, по нов стил, отбелязваме Успението на Пресвета Богородица.

...
В България, по нов стил, отбелязваме Успението на Пресвета Богородица.
Коментари Харесай

Отбелязваме Успение на Пресвета Богородица

В България, по нов жанр, означаваме Успението на Пресвета Богородица. Душата на Божията Майка се възнася на небето. Чества се от православни християни, католици и други християнски деноминации. 

Празнуват огромна част от манастирите и църковните храмове в България. Доц. доктор Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките описа за първото знамение на  една от най-прочутите чудотворни икони в България.

" Донесъл я един духовник от Света гора, който пътувал за Влашко и трябвало да отнесе иконата там. Когато понечил да продължи пътя си, животното, на което била натоверена, може би е било осел, муле или магаре, отказало да върви и се строполило на това място. На идващия ден той опитал още веднъж да тръгне, само че животното отново отказало да продължи пътя си и по този начин, откакто това се случило три пъти, монасите разбрали, че иконата в действителност, не желае да пътува за Влашко, а изявява своята воля да остане на това място. След като останала там, незабавно направила още едно знамение - помогнала на едно болно дете да оздравее, което не можело да върви. Допрели го до иконата, то проходило незабавно и по този начин станало ясно, че това е реликва. В памет на тези чудеса се прави шествието с иконата. Вярва се, че на който носи иконата, това ще му донесе здраве и сбъдване на всички стремежи. "

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР