В България парите за здраве тази година са повече отколкото

...
В България парите за здраве тази година са повече отколкото
Коментари Харесай

Проф. Габровски коментира липсата на патоанатоми, която изкристализира като проблем при случая с Дебора

В България парите за здраве тази година са повече в сравнение с предходната година, само че въпросът е в това по какъв начин се изразходват тези средства. Това сподели началникът на Клиниката по неврохирургия в " Пирогов " и заместител шеф на болницата проф. Николай Габровски в предаването " Денят ON AIR ".

" Не считам, че в системата на здравеопазването може да има внезапни придвижвания. Ние работим съвсем напълно с количествени индикатори, а един от най-важните индикатори в опазването на здравето е качеството. Въпросът е по какъв начин да се дават повече пари на лечебните заведения, които имат по-високо качество, само че това е доста мъчно да се мери ", разяснява той във връзка с казуса за финансирането на болничните заведения.

Проф. Габровски счита, че системата за клиничните пътеки не е обективна, но се подобрила през последните. " Мислим си, че с повдигане на клиничните пътеки ще вдигнем качеството на продукта, само че истината е, че средствата ще отидат за по-скъпи медикаменти ", изясни той и добави, че през последните две години разходите на лечебните заведения са се нараснали доста.

" Недофинансирането в последните години е доста мъчно да се проучва, поради Ковид обстановката, която промени целия ни живот. Може би това е една от положителните вести – опазването на здравето се върна към естествения си темп на работа ", сподели още неврохирургът. Той разясни, че по време на пандемията имало лечебни заведения, които са потърпевши, само че към този момент са се върнали към нормалния си темп на работа и са окомплектовали екипите си. Така е станало и с " Пирогов ".

" Тази година е доста добра финансово за " Пирогов ". Болницата е постоянна, съумява да дава заплати, които са конкурентни на пазара. Поддържаме от всичките специалности окомплектовани екипи, тъй че " Пирогов " се оправя сносно “, акцентира проф. Габровски.

По отношение на случая с болничното заведение във Враца той сподели, че там става въпрос за многопластов и продължителен проблем, който е трупан през годините.

Зам.-директорът на " Пирогов " е на мнение, че един от огромните проблеми в българското опазване на здравето е това, че броят на кревати в лечебните заведения в е три пъти по-голям, в сравнение с е междинното за Европа. В същото време броят на лекарите е на междинното европейско равнище.

" В тази обстановка на конкуренция едни ще изгубят, други ще завоюват. Не ме питайте дали това е добре или зле ", заключи той.

Николай Габровски изрази и мнението, че заплащането в системата би трябвало да е функционалност на това, което е направено.  " При нас получаваме парите, които съумяваме да заработим ", допълни той.

Професорът коментира липсата на патоанатоми, която изкристализира като проблем при случая с Дебора. Той съобщи, че става въпрос за доста сложна и тежка компетентност, която е " лишена от славата видимостта, която други специалности носят ", само че в това време патоанатомите вземат решение ориси.

" Те са извънредно значими експерти. Трудно е наследяването на това знание. Тъжната истина е, че не е толкоз търсена тази компетентност и не е толкоз мечтана ", добави проф. Габровски.

Пред Bulgaria ON AIR той показа, че в комплицирана политическа обстановка надали могат да се вършат значими промени в бранша. Но изрази вяра, че новият министър на опазването на здравето ще се концентрира върху значимите проблеми, какъвто е незабавната медицина.

" В Спешната помощ има напън и от позвънявания, насилия над медици, въобще за жалост това остава един фактор, който отблъсква сътрудниците от тази тип помощ ", добави той.

Проф. Габровски отхвърли да разяснява дали неговото име е коментирано като претендент на ГЕРБ за кмет на София. Той въпреки всичко разясни, че в медицината се усеща по-комфортно и на място.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР