В България няма пълен регистър на децата с аутизъм –

...
В България няма пълен регистър на децата с аутизъм –
Коментари Харесай

Йотова за изчезналия Сашко от Перник: Тези деца са различни и в случая е важна експертната помощ

В България няма цялостен указател на децата с аутизъм – какъв брой е техният брой, какво е тяхното териториално разположение, на каква възраст са, какви са до момента положителните практики. Нямаме на национално равнище този разбор. Това сподели през днешния ден в Плевен вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Форум за обществените услуги в страната и третата Международна конференция за аутизма, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

Вицепрезидентът очерта главните направления, в които съгласно нея би трябвало да се работи, с цел да се реализират положителни резултатите в грижите за децата с аутизъм и в поддръжка на техните фамилии.

" Хората с аутизъм и техните близки живеят в една доста комплицирана обстановка и това изисква създаването на съответни и координирани дейности ", сподели Йотова. Според нея би трябвало да се създаде няколкогодишен проект за развиването на национална стратегия с поддръжка на страната в помощ на всички, които се нуждаят. Тя акцентира, че е нужно преди всичко да се диагностицира тъкмо какви са проблемите на децата с аутизъм, с какво се сблъскват техните близки, по какъв начин да става тяхната социализация, обучение, образование, по какъв начин да живеят в обществото ни и по какъв начин родителите им да бъдат подкрепени. На второ място би трябвало да се реши какви да бъдат дейностите на другите институции и на гражданските структури, с цел да бъдат координирани между тях.

Вицепрезидентът сподели още, че би трябвало да се направи систематизиран разбор на медицинските практики, които се ползват у нас и в другите страни, с цел да можем оптимално да се възползваме от тях. Също по този начин е нужен разбор на съпътстващите проблеми като се стартира от достъпа до опазване на здравето, обществените условия и учебно заведение. По думите ѝ опазването на здравето е доста значим аспект в грижите за децата с аутизъм, тъй като тяхното положение изисква характерно отношение.
Илияна Йотова акцентира, че е належащо да се засилят връзките и интеграцията сред грижите и услугите в единна мрежа, която ще координира медицинските, обществените управляващи, институциите, общините, учебното заведение, експертите. Тя подчертава и върху потребността от основаване на интегрирани екипи, които да следят и лекуват хората с аутизъм.
По мотив на случая с изчезналото дете от Перник пред публицисти Йотова сподели, че той е задоволително индикативен, с цел да бъде изработен един добър разбор и " да се види къде са пробойните, къде са минусите ".

" Слушах разнообразни гледни точки по случая с дребния Сашко. Не сме уверени, че още през цялото време, поради болестта на детето, са взети нужните ограничения. Тези деца са разнообразни и в тази ситуация е значима експертната помощ ", счита Илияна Йотова. Според нея методът при започване на издирването е бил като при всеки един липсващ човек. " Не зная дали са потърсили помощта на Сдружението " Аутизъм през днешния ден ", дали са потърсили специалисти, само че чувайки мнението на доброволците, мисля, че не е направено това, а трябваше да се направи ", означи вицепрезидентът.

Тя добави, че в България липсва повсеместен метод на страната към обществените грижи. " Законът за общественото подкрепяне е един от най-често ремонтираните. Според мен, когато има съгласуваност сред институциите, когато един проблем се преглежда сложно от всички страни, тогава и резултатите са по-добри “, означи вицепрезидентът.

Форумът за обществените услуги в страната и третата Международна конференция за аутизма в Плевен ще продължат два дни. Организатор е Сдружение " Аутизъм през днешния ден ". Като лектори са поканени международно приети специалисти. Водещ на събитията, които се организират в хотел " Ростов ", е актрисата Елена Петрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР