В България не е използвано при пациенти забранено още от

...
В България не е използвано при пациенти забранено още от
Коментари Харесай

У нас не е прилагано забранено лекарство за диабет

В България не е употребявано при пациенти неразрешено още от 2009 година френско лекарство срещу диабет, за което следствие на БиБиСи сподели, че е причина за гибелта на стотици пациенти. Това съобщи БНР, като се базира на информация от Министерството на здравеопазването.

Случаят нашумя, откакто БиБиСи оповести информация, че съгласно френски здравни специалисти лекарството за диабет може да е умъртвило сред 500 и 2000 души преди да бъде изтеглено от пазара през 2009 година.

На делото ще се разисква за какво лекарството, въведено през 1976-а, е било позволено за продажба толкоз дълго време, макар предизвестията. Тези данни се оспорват от френската компания, съгласно която има единствено три документирани случая, при които гибелта може ясно да се дължи на използването на медикамента, а съгласно информацията на Министерството на здравеопазването до БНР това лекарство се е прилагало като добавка към главната терапия при пациенти със захарен диабет вид 2, които са с наднормено тегло.

То съдържа съставна част, при която има нараснал риск от кардиотоксичност. Лекарствените артикули, съдържащи съставката, са утвърдени за приложимост в четири страни членки на Европейскя съюз - Франция, Португалия, Кипър и Люксембург, като единствено във Франция и Португалия продуктът е пуснат на пазара преди анулацията на разрешението му за приложимост.

Отмяната е през 2009 година, когато френските органи издават бързо уведомление, с което осведомят Европейската организация по медикаментите за своето решение да анулират във Франция разрешенията за приложимост на медикамента заради нараснал риск от кардиотоксичност или клапни сърдечни болести.

Португалските способени органи също стопират използването му, показват още от Министерство на здравеопазването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР