В България най-големите рекламодатели в медиите са западни компании, които

...
В България най-големите рекламодатели в медиите са западни компании, които
Коментари Харесай

Изследовател: Западни рекламодатели захранват прокремълската пропаганда у нас

В България най-големите рекламодатели в медиите са западни компании, които си нямат на визия какво се случва с медийния пазар у нас и защо се харчат парите им.

Това мнение изрече в ефира на Euronews Bulgaria журналистката Антоанета Николова, която е шеф на „ Инициатива за свободни медии на Балканите “.

Според зам.-главният редактор на Factcheck.bg Георги Марчев потокът от подправени вести в България не е по никакъв начин дребен и е достигнал пик директно след началото на съветската инвазия в Украйна.

„ Изследвахме една огромна част от медиите, които съставляват националния пазар. Особеното за България беше, че за онлайн медиите няма сериозна информация. Ако за малките екрани нещата са ясни и относително транспарантни, в онлайн медиите нещата са много по-мъгливи, само че и не по-малко значими. Според проучване на Евробарометър българите прекарват към 4-5 часа дневно онлайн и 3 часа през тв приемник, откъдето също се осведомят “, разяснява Николова.
В България има посреднически организации, които разпределят рекламата, само че в действителност при рекламата на огромни западни компании има съществени правила по какъв начин да бъдат употребявани техните пари, с цел да се пресече подправена информация. В България някак си тези правила се губят през медиатор и постоянно може да забележим в български медии една погрешна, подвеждаща информация с общителното подпомагане на огромна западна компания.
Антоанета Николова, шеф на „ Инициатива за свободни медии на Балканите “

„ В България петимата съществени рекламодатели са немска, американска и италианска компания и те даже не си показват и не знаят какво се случва с техните пари “, добави Николова.

„ Нашата работа по-скоро е единствено със наличието. Много уеб сайтове имат реклами и огромни рекламодатели. Ако приказваме за подлагането на читатели и фенове на погрешна и непотвърдена информация – да, в България потокът от подобен вид не е по никакъв начин дребен и то не от в този момент. Имаше пик след началото на войната “, изясни Марчев.
Разликата сред кремълската и китайската агитация от една страна и това, което някои дефинират някои като европейска агитация, е в източника, целенасочеността и метода, по който се популяризира
Георги Марчев, зам.-главен редактор на Factcheck.bg

„ Докато съветската и китайската явно са финансирани от страната и обслужват водачи, които ръководят тоталитарно, то в западните страни има най-различни лобита, които се пробват да прокарат дадени известия. Да, някои също употребяват информация, която е неточна и се пробват да манипулират обществото, само че не можем да кажем, че е държавно насочена. Когато страната стои зад информация, която е погрешна, води до несъмнено количество натрупвания, които няма по какъв начин да бъдат реализирани от частна организация или който и да е различен “, акцентира Марчев.

„ Ние се занимаваме с рекламата, тъй като тя обезпечава живота на медиите. Медиите живеят с реклама. Тя е тази, която зарежда и дезинформацията, и пропагандата. Какво значи това? Често това е нещо полуистинно, след което са добавени серия от други обстоятелства, които тотално подвеждат публиката “, уточни Николова.

„ Ние най-лесно се подвеждаме по вести, които са отчасти погрешни. Например когато се заприказва при започване на войната, че в Украйна има лаборатории, които са правили биологични оръжия или Ковид. Да, там имало лаборатории, само че те не са произвеждали това. По същия метод е с тезата, че НАТО е предизвикало войната в Украйна. Никой не ревизира, че НАТО не е имало бази и не е предизвикало Русия, с цел да я нападне “, означи журналистката.

Според Марчев работата на публицистите е да наблюдават разказите, които се постановат в общественото пространство и дали те се базират на обстоятелства.

„ Ако на първо четене ние виждаме, че богохулници затварят една черква, в идващия към този момент прочитаме елементи и разбираме, че става въпрос за българска благосъстоятелност. Ако се задълбочим, ще разберем, че обстоятелствата са много по-различни и евентуално има спекулации от страна на някои заинтригувани по съветската тематика “, разяснява Николова случая със затварянето на съветската черква в столицата, откакто българските управляващи изгониха от страната предстоятеля на Руската православна черква в София архимандрит Васиан поради шпионаж.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР