В България има значително повече мислещи, излизащи с лицата и

...
В България има значително повече мислещи, излизащи с лицата и
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Комисия в НС да извърши истинско разследване на делата, в които са замесени Нотариусът и Пепи Еврото

" В България има доста повече мислещи, излизащи с лицата и имената си магистрати, които се опълчват на тази прогнила корумпирана система ".

Това сподели пред БНР юрист Михаил Екимджиев, един от създателите на Асоциацията за европейска интеграция и отбрана на човешките права.

" Сега виждаме млади съдии, които са се преборили почтено през състезания за местата си, хора от време на време от Съюза на съдиите, имам предвид и Мирослава Тодорова, застават намерено против тази система. За страдание, на този стадий го вършат единствено хора, които са били персонално наранени. Говорят жертвите. Има едно огромно безмълвно болшинство, което някак си се спотайва и си трае ", разяснява той.

Достатъчно ли е да си вършим работата, да си завираме главите в досиетата и да се вършим, че не виждаме, че към нас шетат нарушители, които заплашват, които корумпират, които развращават, попита адв. Екимджиев в изявление за предаването " Политически НЕкоректно ". Според него това безмълвие основава оптимални условия да избуяват и да се развихрят престъпни видове като Мартин - Нотариуса, Пепи Еврото, както и да имаме " такива невъобразими основни прокурори " като Иван Гешев и Борислав Сарафов.

" Много ми се желае тези хора, които се възприемат като едно безмълвно болшинство, които си построяват едни етични балони на равнодушие с оправданието, че си правят работата и те не са корумпирани, да престанат да съучастват в тези закононарушения, тъй като мълчанието им - когато си решаваш делата, само че виждаш, че сътрудника ти през бюрото е заплашван или дава признаци на необяснимо замогване и благополучие и си траеш, когато умишлено се изолираш на всичко, което се приказва в съсловието и което се вижда, с мантрата, че тъй като ние сме съдии и прокурори, би трябвало единствено с доказателства да приказваме и като няма присъди не можем да приказваме - това е подло опрощение ", безапелационен бе адв. Михаил Екимджиев.

Според него това безмълвно болшинство се задейства единствено, когато някой изиска радикална промяна. Тогава те споделят, че това ще е лов на вещици и ще е интервенция в независимостта на правосъдната власт, уточни той и добави:

" Щом не може да се прочистите вие самите, щом се криете и бягате от отговорност, тогава ще позволите на суверена в името на конституционните полезности той да направи тази промяна ".

По думите му Народното събрание има всички морални учредения да сътвори една пъкъл хок комисия и с преднамерено решение да я овласти да извърши същинско всъщност следствие на всички каузи, в които е забъркан Нотариусът, както и Пепи Еврото.

" Ако жителите, обществото, медиите не упражним напън, какво ще се направи - ще си чешат езиците 2-3 месеца, ще се пробват да си подвигат рейтинга и да си извиват ръцете в сглобката към ротацията и след 3 месеца ще изпратят материалите на способените органи, с цел да си свършат работата. Не, този път некомпетентните органи би трябвало да свършат работа, тъй като има повече от основателни подозрения, че единственият способен орган в тази ситуация е управителен от лице, което е забъркано както в " Осемте джуджета " - там ще излезе решение на Европейския съд на 22-23 февруари. Сарафов е забъркан както в историята с " Осемте джуджета ", по този начин има и безапелационни данни, че е забъркан и в други схеми. Това, което се случва сега, е една типична реакция на една тоталитарна централизирана система, каквато е прокуратурата. Когато има горещина към нейния началник, какво прави той - първо пробва да пренасочи жегата към най-ниските звена. Не инцидентно жертва е Районна прокуратура. Освен това Сарафов нападна Гешев ".

Имаме всички морални и конституционни ценностни учредения този път да не проверява прокуратурата, тъй като тя е страна, безапелационен бе адв. Екимджиев и добави, че прокуратурата би трябвало да е обектът на следствието. Според него това би трябвало да го направи Народното събрание. То с решение, изключително и еднократно, би трябвало да овласти тази комисия да извърши пълноценно следствие, посочи той и добави:

" Да бъдат подложени на тест за преданост прокурорите и съдиите от профилираните прокуратури, които са забъркани в двете афери - " Осемте джуджета " и на Мартин - Нотариуса с Веселин Денков и Ивайла Бакалова - лист за бързо реагиране. Това са не повече от 15 души. Нека да се направи комисия в Народно събрание, дружно с хора от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, дано да взе участие и някаква неправителствена организация, като Антикорупционни фонд да вземем за пример, само че това би трябвало да бъде - би трябвало да има казус, от който да тръгне изчистването, катарзисът на обществото ни и на системата ".

По думите на адв. Екимджиев този проблем и основаването на такава комисия би трябвало да стане изискване за продължение на така наречен сглобка. Според него изискването би трябвало да бъде сложено от ПП-ДБ, тъй като това са хората, които години наред ни " омайваха като сирени и с мокрите си сънища за правова страна, господство на правото, правдивост и честност ":

" Нека да потвърдят, че те могат да създадат и нещо уверено на терен, тук и в този момент, а не с конституционни промени, еволюционно, след 5-10 години. Нека това да бъде изискване. Ако Пеевски толкоз милее за битката с корупцията, той би трябвало да ги поддържа ", прикани той.

За него протичащото се с Делян Пеевски е " забавен опит ":

" Това е повтаряне на опита, неспособен през 2014 година, той да бъде инсталиран за началник на ДАНС. Прави се опит нещо, което наподобява безусловно публично недопустимо, отвращаващо, в съответен миг да стане търпимо за обществото. /.../ Тук виждам въображението на Ахмед Доган, който управлява този опит за този опит. Както виждаме, се завземат все нови и нови висоти. Пеевски към този момент е възприеман напълно обикновено от обществото. /.../ След като той към този момент е емблема на антикорупционното говорене, за какво да не стане министър председател да вземем за пример, има юридическо обучение - може да стане и основен прокурор ".

Според юриста този проблем е тест дали в действителност има воля за промяна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР