В България има около 850 000 души с увреждания. Около

...
В България има около 850 000 души с увреждания. Около
Коментари Харесай

Отворен ли е пазарът на труда към хората с увреждания?

В България има към 850 000 души с увреждания. Около 200 000 са в трудоспособна възраст и единствено 10% от тях са заети на пазара на труда. Данните са на фондация " Social Future ", която от години стои зад платформата Jamba. Тя поддържа и образова хората с увреждания, или както избира да ги назовава - хора с разнообразни благоприятни условия, като им оказва помощ да си намерят работа и да се осъществят професионално.

Кое прави задачата сложна?

Един от главните проблеми е неналичието на държавни политики, които да предизвикват заетостта измежду тези хора и да обезпечават работещи решения за тяхното рационализиране. " Възприема се общият метод, че тези хора би трябвало да се обгрижват, а не да се поддържат за независимо справяне, с цел да са в по-малка тежест ", споделя Йоана Колева, съосновател на Jamba. Свиквайки да ги одобряват по този метод, огромна част от хората с разнообразни благоприятни условия са пасивни, неинформирани са по какъв начин работи пазарът, не знаят какъв е техният капацитет и с какво могат да допринесат за средата. Това пък въздейства отрицателно на работодателите, които мъчно наемат хора със специфични потребности, тъй като не виждат у тях убеденост, адаптивност, съществуване на " меки " умения и вдишване на отговорност за общи цели.

Обръщане на тренда

За да промени това, от Jamba концентрират напъните си да осведомят и двете страни по тематиката - организират образования, събития и осведомителни акции, с които подкрепят дейната и ползотворна връзка сред бизнеса и хората с разнообразни благоприятни условия. Макар и постепенно, напъните им дават резултат. За общо шест години оказват помощ на над 600 души да стартират работа, като индиректно броят им е даже повече. Бизнесът също все по-активно образова екипите си по въпроси като многообразието и приобщаващата работна среда. " Може би предстоящо максимален интерес от назначение на хора с разнообразни благоприятни условия имат огромните интернационалните компании. Те са подготвени да търсят новаторски подходи и да поемат опасности, да влагат време и запас в обучаване на новите фрагменти и последователното им консолидиране в работния развой ", споделя Йоана. Най-често към тях се обръщат компании от IT сферата, банковото дело, търговията и услугите.

Добрият образец

Една от фирмите, с които работят, е Yettel. За девета поредна година телекомът организира програмата си за хора с разнообразни благоприятни условия " Рамо до рамо ", с която подкрепя професионалното им развиване и обществена интеграция.
 Снимка 640481
Източник:

Участници в програмата " Рамо до рамо "

В рамките на две години участниците работят по съответен план в определена от тях област. Минават през профилирани образования и имат цялостната поддръжка от своя личен наставник. От старта на програмата през 2015 година до през днешния ден в нея са взели участие общо 34 души, като най-голямото ѝ преимущество е, че участниците получават скъп корпоративен опит, който ги прави по-конкурентни на трудовия пазар.

" Да попаднат в действителна бизнес среда е огромно предизвикателство за тези хора - има я неувереността дали ще се оправят, има го срамът да попитат и терзанието дали някой няма да ги осъди. Нашата цел е те се усещат сигурни и приобщени ", споделя Деница Сотирова, HR бизнес сътрудник в Yettel и началник на програмата.

За задачата всеки участник минава през профилирано въвеждане в работния развой. Може да разчита и на психическа поддръжка от корпоративния психолог на компанията. През цялото време има до себе си и персонален наставник - чиновник, минал през особено образование за това по какъв начин се одобряват хора с разнообразни благоприятни условия. През профилирани образования минават и мениджърите, които наемат човек със специфични потребности, както и екипите, които посрещат участник в програмата.

В края на годината ще започва тазгодишното девето издание на " Рамо до рамо ", като от Yettel имат упоритостта да го надградят - дружно с Jamba ще проведат специфична академия за съществени цифрови и " меки " умения както за участниците, по този начин и за претендентите, които не са били утвърдени.

" Ние " вместо " Те "

Според Йоана Колева, с цел да приемеш човек с увреждания в бизнеса, първо би трябвало да си го приел като подобен като цяло. Да не подхождаш към него само като към някой, който се нуждае от помощ, а и като към някой, който може да оказва помощ с нещо на другите, стига да се научи и да добие убеденост във опциите си. " Днес, когато броят на тези хора е доста по-голям, а тяхната претовареност е от голямо значение за самочувствието им на пълноценни жители, пазарите се приспособяват и търсят нови решения. Със сигурност даже в международен мащаб има доста неразкрит капацитет у тези хора, който още не е прибавен ", прибавя съоснователят на Jambа.

Не бива обаче да пропущаме и ролята на обществото в този развой. " Нашата роля е да сме по-емпатични и съпричастни, което е друго от състраданието и съжалението. Всеки от нас би следвало да е по-приемащ разликите и да учи децата си на същото, с цел да не сътворяваме ненужни обществени разделения ", споделя тя. " Добре е да спрем да преглеждаме хората с увреждания като " Те ", а останалите да сме " Ние ". В понятието " Ние " сме безусловно всички ", приключва тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР