В България има около 18 000 души, които говорят арабски

...
В България има около 18 000 души, които говорят арабски
Коментари Харесай

Поискаха листовки за шофьорски курсове и на арабски език

В България има към 18 000 души, които приказват арабски език, множеството от тях не познават в такава специфичност българския, с цел да могат да положат изпит за приемане на шофьрски книжки. Това изясни по време на съвещанието на транспортната комисия в Народното събрание Нидал Алгафари, който застъпи ползите на владещите арабски език чужденци у нас, съобщи News.bg.

Нидал Алгафари застъпи тезата, че множеството от бежанците у нас имали свидетелства за правоуправление, издадени в Сирия и Ливан, които не се признават у нас. Затова е належащо претендент водачите да положат изпит на български или на британски език. Такъв е в този момент настоящият правилник. Той приведе образец с страни като Съединени американски щати, Германия, Канада.

Пред народните представители Алгафари посочи, че това няма да наруши законодателството или да заплаши националната сигурност. Друг мотив в интерес на тезата чужденците, владеещи арабски, да поставят изпит на съответния език, е опцията те да бъдат източник на работна ръка за компаниите, търсещи интернационалните водачи. С него пред депутатите се яви и предприемачът, платил за превода на листовките - Аладин Харфан, притежател на Аладин Фуудс.

Подкрепа за настояването за провеждането на изпит на арабски език за чужденците, които следва да засвидетелстват дееспособност пред българската страна, изрази само депутатът Георги Свиленски. Иван Вълков разяснява пред публицисти, че е изрично срещу сходна концепция.

Във връзка с по този начин направеното предложение заместник-министърът на превоза Ангел Попов изиска съвещанието да продължи при "закрити врата ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР