- В България има много вицове, които започват така: Един

...
- В България има много вицове, които започват така: Един
Коментари Харесай

Британският посланик уточнява ”Магнитски”: Санкционираните не могат да изнасят авоарите си и от офшорните ...

- В България има доста вицове, които стартират по този начин: " Един американец, един руснак и един българин влезнали в асансьор... " Ще го преразказвам: Един някогашен хазартен необут, един някогашен народен представител и един някогашен зам.-шеф на Бюрото за специфичните разследващи средства кацнали на Хийтроу. Какво ще им се случи?

- Глобалният антикорупционен и санкционен режим на Обединеното кралство е нашият еквивалент на закона " Магнитски ". Това разрешава на нашето държавно управление да не позволява лица, обвинени за тежка корупция, да имат достъп до нашата финансова система. Обединеното кралство продължава да бъде място, отворено към целия свят за търговия и вложения. Ние сме един от водещите финансови центрове на света за всеки, който няма какво да крие - добре пристигнал.

Но в случай че сте забъркани в тежка корупция, изключително в случай че сте посочени като лице в този режим, няма да имате право да посещавате нашата страна, не може да пътувате даже директно, нито можете да търгувате с английски организации и компании. Това са последствията от ограниченията.

Тоест, в случай че кацнат на английско летище, те ще бъдат върнати? - Няма да им се разреши да влязат в страната. Не могат да изнасят активите си от нашата страна. Така че ограниченията са съществени.

Тези лица не ги желаеме в Обединеното кралство. Ние не желаеме те да правят стопанска активност с английски компании. Тези ограничения се отнасят и за нашите отвъдморски територии и офшорните зони Джърси, Гърнзи и остров Ман. Не могат да правят икономическа активност и с компании, регистрирани там. Няма по какъв начин съответно да приказвам къде има и къде няма активи.

- Какво е значимо в това увещание от Англия за глобените от " Магнитски "?

- Направихме доста деликатен обзор на случаите с Пеевски, Божков и Желязков от първия лист " Магнитски ". Установихме, че те са забъркани в тежка корупция - било то посредством подкупи или корист с публични средства.

По този метод се насочва един по-общ сигнал за недопустимостта на корупцията, за смисъла на отговорността. Корупцията по целия свят лишава хората от по този начин нужните им финансови средства. Тези лица несъмнено са престъпили прага на допустимостта, по тази причина подхващаме дейности да опазим нашата финансова система.

 

- Да чакаме ли, че петимата, глобени от Съединени американски щати в петък, ще бъдат глобени и от Англия?

- Имаме личен механизъм и лични процедури, които са доста обстойни. Направили сме доста огромна инспекция на всички налични доказателства. За тримата, посочени от нас, сме изцяло уверени, че са забъркани в тежка корупция. Съвместно със Съединени американски щати сме обсъждали момента за оповестяване на глобите, с цел да можем да покажем нашето единение в битката с корупцията.

Кой още може да влезе в този лист - мисля, че не е редно да върша спекулации.

- Има ли други жители на Европейски Съюз, глобени от Англия?

- Това не са наказания против страни, не са ограничения против България. Важното в тази ситуация не е поданството на тези лица, а доказателствата.

Тази стъпка ние не подхващаме лековерно. Тези ограничения не са ориентирани против България. Те имат за цел да не позволяваме тези лица до нашата финансова система, с цел да се предпазим.

Но тук има две значими послания: Първото е, че ние сме решени да опазим личната си финансова система от корупция. Но има нужда да се означи още прогрес, с цел да се укрепи системата на България против корупция. Така както ние сме подхванали ограничения, с цел да се защитим нас.

Как корупцията в една дребна страна от Европейски Съюз, от който Англия към този момент не е част, може да заплаши сигурността на сътрудниците и на самото Обединено кралство?

- Корупцията в България е опасност на първо място за самите българи, за българския народ. Корупцията лишава народа от средства, които са му доста нужни. Това е откраднато от българския народ в последна сметка.

- Корупцията подкопава институциите, уронва доверието в тези институции и отваря вратите за злонамерена интервенция. Ето за какво в дух на другарство и съюзничество подхващаме тези дейности. Бъдещето на България е значимо и за нас.

Глобалните незаконни мрежи, интервенция от враждебни страни - всички тези неща са от голяма важност за бъдещето на България. Искаме да подкрепим нашите общи ползи, само че и да опазим българите от последствията на корупцията.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР