В България е трудно за класическата музика. Нещата не потеглят

...
В България е трудно за класическата музика. Нещата не потеглят
Коментари Харесай

Първата жена концертмайстор на Виенската филхармония: В България е трудно за класическата музика, нещата вървят надолу

" В България е мъчно за класическата музика. Нещата не потеглят в добра посока, дори вървят надолу. Но има доста качествени и положителни музиканти, останали в страната, които се пробват да създадат нещо ", сподели пред цигуларката Албена Данаилова. Тя е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония и, която ще бъде концертмайстор на обичайния новогодишен концерт, който ще бъде дирижиран от Кристиан Тилеман.

" Днес е последната подготовка. Имаме 9 нови творби, които ще осъществим тази година. Утре ще свирим за първи път концерта, след това го свирим на 31-ви вечерта и на 1-ви още един финален път, когато се излъчва по всички малките екрани ", описа тя и добави, че взе участие в този концерт повече от 10 години.

" Моментът доближава за в бъдеще, когато аз ще застана на първия стол на този пулт. Този миг още не е настъпил, макар че изсвирвам концерта от дълго време ".

Данаилова описа, че свири на цигулка от 5-годишна възраст. А до Виенската филхармония, съгласно нея, се стига с доста труд, гений, склонност към тази музика, както и шанс и храброст. За нея това е най-хубавата специалност и желае децата й също да се посветят на нея.

Албена Данаилова посъветва младите да взимат образец от най-хубавото.

" Нагоре образец постоянно има. Пътят е безконечен ", безапелационна бе тя.

Тази седмица в. New York Times разгласява огромно изявление с Данаилова, която означи, че неотдавнашното осъзнаване на неравнопоставеността сред половете измежду оркестрантите и диригентите е разрешило на дамите да се почувстват " по-окуражени " и " да си имат вяра повече ".

Тя разяснява, че засилващото се чувство за тъждество е засилило и конкуренцията. " Дори повече, в сравнение с в предишното са значими достиженията ", сподели тя. " Защото когато вратите са отворени за всички, въпросът е: кой е най-хубавият? "

" Английски кралици е имало в продължение на повече от 200 години ", посочи госпожа Данаилова. " И те са били задоволително авторитетни, с цел да управляват с необикновен триумф ".

Въпреки това, споделя тя, позицията ѝ не е толкоз като на кралица, колкото като на капитан на футболен тим. " Ролята ми се състои в управление, само че и в съгласуване, усмиряване или предизвикателство, според от обстановката ", сподели тя. " Като медиатор сред диригента и оркестъра, човек би трябвало да държи вратите отворени за музиката по най-хубавия вероятен метод. "

Директорът на Виенската филхармония Даниел Фрошауер сподели, че госпожа Данаилова в никакъв случай не почива на лаврите си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР