В България доходите растат най-бързо в целия ЕС. Това каза

...
В България доходите растат най-бързо в целия ЕС. Това каза
Коментари Харесай

Асен Василев: Доходите в България растат най-бързо в ЕС

В България приходите порастват най-бързо в целия Европейски Съюз. Това сподели финансовият министър Асен Василев по време на дебатите за бюджета, който бе признат от Народното събрание на първо четене със 144 гласа " за ", 66 " срещу " и без гласове " въздържал се ".

Василев посочи, че това е в изискванията на Коронавирус рецесия и война в Украйна и като се регистрира резултатът на инфлацията.

" Ако това продължи, в идващите четири или пет години ще забележим доста повече хора, които се връщат в България, просто тъй като тук е по-добре да работят и да живеят.

За задачата обаче би трябвало да си пооправим инфраструктурата, да си използваме добре средствата, които се отделят за опазване на здравето и за обучение, тъй че тези младежи, които биха се върнали в България, да имат и съответни обществени услуги ", добави той.

Според Василев бюджетът е добре уравновесен и е ориентиран главно в две посоки – вложения и повишение на приходите. Той означи, че този бюджет е с рекордни вложения от съвсем 10 милиарда лв..

" Освен това има заложена политика по приходите, която, от една страна, е в синхрон със съществуващото законодателство – минималната работна заплата става 933 лв., а от друга - е много амбициозна.

Очакваният растеж на заплатите и в държавния, и в частния бранш е към 11 %, т.е. малко над два пъти по-голям от растежа на инфлацията ", съобщи Василев.

Той изясни, че бюджетът е разчетен при недостиг от 3 %, което разрешава на България да остане в Маастрихтските критерии и в действителност да извърши критерия за участие в Еврозоната. Бюджетът е разчетен при растеж на БВП от 3,2 % следващата година и 1,8 до края на тази година, което значи, че следващата година Брутният вътрешен продукт ще бъде 205 милиарда лв.. 

Средногодишната инфлация, която се чака за следващата година, е 4,8 на 100.

" За първи път в бюджета са изнесени дружно с финансовите параметри и националната капиталова стратегия, всички финансови разноски и капиталовата стратегия за общините ", означи финансовият министър.

Той уточни, че за последните 10 години кумулативно 16 милиарда лв. не са направени като вложения.

По време на дебата имаше сериозен спор сред депутати от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ". От ГЕРБ укоряваха своите сътрудници в управлениет, че залагат бюджет с недостиг. Красимир Вълчев (ГЕРБ) предизвести, че има съществени скрити дефицити във финансовата рамка.

" Да, ние не можем да понижим разноските доста под това равнище. В момента при 3% недостиг секторите са цялостни със скрити дефицити. Имаме най-малко 3-4% скрити дефицити. И неслучайно в комисиите се чуваха единствено негативи за този бюджет ", сподели Вълчев.

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната - Демократична България " отговори, че политиката на кабинетите на ГЕРБ е била " на стабилната беднотия " и упрекна Вълчев, че само " плаши обществото ".

" Едно си баба знае, едно си баба бае. Всяка година еднакъв репертоар се пробвате да продадате на обществото - а точно за големи дефицити. 4% прикрит недостиг. Не ви ли омръзна да говорите едно и също? До месец ноември дефицитът е едвам 0,6% от гласувания - наблягам - до 3% ", съобщи Сабрутев.

Румен Гечев (БСП) дефинира бюджета на Василев като нереалистичен. Той разкритикува неналичието на промени във финансовата рамка. Според Гечев с този бюджет ще се резервира бедността в България.

" Този бюджет подсигурява само лазене по икономическото дъно 2024 година. Никакви промени по съответните браншове, нищо значително не се прави за българския бизнес и българския експорт ", съобщи Гечев.

Тошко Йорданов ( " ИТН " ) разкритикува дълга, който страната поема.

" Николай Василев ви е опънал един часовник на дълга. И се демонстрира с какъв брой нараства сега. Идете го вижте. По 207 лв. на секунда нараства външният дълг ", съобщи Йорданов, обръщайки се към Василев.

На това финансовият министър отговори, че външният дълг се гледа като % от Брутният вътрешен продукт.

" И когато сложите часовник - по какъв начин нараства дългът, би трябвало да сложите часовник и по какъв начин нараства Брутният вътрешен продукт ", съобщи Василев.

Според неговите данни сега дългът като % от Брутният вътрешен продукт е по-нисък от този по времето на ръководствата на ГЕРБ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР