В България броят на опасните асансьори продължава да е много

...
В България броят на опасните асансьори продължава да е много
Коментари Харесай

Опасни асансьори на по 50-60 години масово се използват у нас

В България броят на рисковите асансьори продължава да е доста висок. Има настоящи такива, които са на повече от 50-60 години, а приблизително " най-младите " са от най-малко три десетилетия. Тези уреди основават риск за здравето и живота на хората, сигнализира пред БНР Валентин Маринков, ръководител на Българската асансьорна асоциация. В България, по думите му, има към 120 хиляди асансьора, 90 000 от тях са създадени преди 1990 година.
В същото време броят на квалифицираните асансьорни техници е на половина от нужния.
В столицата към този момент 11 години има нулев банкет по специалността „ Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника “. Според Валентин Маринков, неналичието на асансьорни техници на пазара на труда се дължи на това, че специалността не е атрактивна за младежите.
В България не престават да се употребяват тези асансьори и стават все по-опасни. Това отблъсква младежите, че самите уреди към този момент са амортизирани, рискови за употреба, сложни за поддръжка, разяснява Маринков в предаването " Хоризонт до обед ".
В София няма банкет по специалността към този момент повече от едно десетилетие. Миналата година банкет е бил разгласен в Професионалната гимназия по превоз и енергетика „ Хенри Форд “, само че паралелка не била образувана, тъй като за нея се явил единствено един претендент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР