В България 25 ВиК-дружества са натрупали дългове за вода, която

...
В България 25 ВиК-дружества са натрупали дългове за вода, която
Коментари Харесай

25 ВиК-дружества дължат над 7.3 млн. лв. за водовземане

В България 25 ВиК-дружества са натрупали задължения за вода, която са взели от водоемите за снабдяването на своите клиенти.

Това излиза наяве от писмо на министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми до сътрудника му от Министерството на районното развиване и благоустройство Виолета Комитова и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

В него той сигнализира, че 25-те ВиК-та все още са натрупали отговорности в общ размер на 7 353 103 лева по Закона за водите към 4 басейнови дирекции в структурата на Министерство на околната среда и водите.

В писмото Личев приканва Комитова и Иванов за подпомагане с оглед предприемане на дейности по ликвидирането на насъбраните отговорности във допустимо най-кратки периоди.

Не е изключено обстановката да е породена от високите цени на тока на свободния пазар, които доведоха до съществени финансови усложнения редица компании от ВиК-сектора у нас, които доставят своите клиенти посредством помпен способ заради географските специфики на районите, в които оперират. В тази връзка в края на предходната седмица имаше среща сред „ Българския ВиК Холдинг “ и КЕВР, на която държавната компания показа казуса пред регулатора.

На нея стана ясно, че казусът се показва в това, че съгласно последните промени в Закона за енергетиката ВиК-дружествата купуват нужната им електрическа енергия на свободния пазар, до момента в който цените за клиентите им са контролирани, като заложените в решенията на КЕВР цени включват доста по-ниски разноски за закупуване на нужните за активността им количества ток.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР