В бъдеще няма да се прави бизнес с компании, които

...
В бъдеще няма да се прави бизнес с компании, които
Коментари Харесай

Райфайзенбанк спира кредитите за фирми с 25% приходи от въглища

В бъдеще няма да се прави бизнес с компании, които генерират повече от 25% от приходите си от рандеман на термални въглища. Същото важи и за енергийните и комерсиалните компании. Няма да се отпускат нови кредитни експозиции за сегашни клиенти, като неосъщественият баланс би трябвало да бъде изплатен най-късно до 2030 година, разгласи в четвъртък (18 март) Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ)

Австрийската банкова група заяви, че с неотложен резултат поема уговорката да не дава нови финансови услуги за нови или съществуващи централи, употребяващи термални въглища или мини, нито да взе участие директно във финансирането и рефинансирането на такива компании.

Към края на 2020 година общото непогасено кредитно портфолио на Групата РБИ за такива клиенти възлиза на почти 1.4 милиарда евро, което подхожда на към 0,65% от общия размер на непогасените корпоративни заеми в цялата група.

Всичко това е част от нова тактика на РБИ с фокус върху възобновимата сила, еволюционен отвод от термалните въглища.

Стратегическото позициониране във връзка с възобновимите енергийни източници следва решението на държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз от декември 2020 година, в което те се споразумяха за 55% понижение на парниковите газове до 2030 година спрямо 1990 година Въз основа на необятна гама от финансови артикули, РБИ има за цел да усили корпоративните заеми, отпуснати от централата във Виена, за съвместими с ESG вложения до 2025 година, от сегашните към 10% до към една трета.

Инициативата за възобновима сила е в сходство с ESG програмата на РБИ, която има за цел да реализира мощен напредък в сегмента на зелените и обществено виновните финанси в Австрия и Централна и Източна Европа (ЦИЕ). РБИ е най-големият емитент на зелени облигации в Австрия с общ размер от 1.3 милиарда евро. Според Блумбърг банката е и вторият максимален, като размер за клиенти, емитент на зелени или устойчиви облигации общо в Австрия и ЦИЕ към края на 2020 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР