В бъдеще Германия ще плаща същата вноска в бюджета на

...
В бъдеще Германия ще плаща същата вноска в бюджета на
Коментари Харесай

Независимая газета: НАТО приравни Германия към САЩ

В бъдеще Германия ще заплаща същата вноска в бюджета на НАТО като Съединени американски щати. Решението за това е било взето по-рано от управителните органи на Алианса, под натиска на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Това написа съветският вестник ”Независимая газета “ в разбор, представен от организация " Фокус ". 
Преразпределението на разноските, при което Съединени американски щати понижават финансовия си принос към НАТО, би трябвало да увеличи духа на страните-членки преди юбилейната среща на върха в Лондон на 3-4 декември.
Ръководството на НАТО реши да преразпредели финансовите вноски в бюджета на организацията. От 2021 година Съединени американски щати понижават своя принос от сегашните 22,1% до 16,35%, а немският дял нараства от 14,8% на 16,35%. За Германия това значи годишно нарастване на заплащанията с над 33 милиона евро. И Съединени американски щати ще могат да спестят по този метод 120 милиона евро. Досега, в безспорни числа, Съединени американски щати плащаха на бюджета на НАТО, съставляващ 2,12 милиарда евро, общо 470 млн, а Германия - 313 млн.
Увеличават се и вноските за други страни членки на Алианса. Само Франция изрично отхвърли да усили приноса си към НАТО. Според информацията в Париж считат тематиката за преразпределението на финансовия принос за „ безусловно второстепенна “.
НАТО се надява утвърждението за преразпределението на средствата да понижи риска от разногласия по отношение на общите разноски за защита. Както по-рано стана ясно, Тръмп изиска Германия и други американски сътрудници в НАТО до 2024 година да усилят финансовия си принос в защитата до най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт. Той обаче се базира на съответното решение на Алианса от 2014 година В Германия обаче те са склонни да поясняват това решение като „ цел, към която би трябвало да се придвижим “. Сега Германия харчи към 1,39% от своя Брутният вътрешен продукт за защита.
Засега немските медии не оповестяват за митинги на управляващите поради увеличението на приноса на Германия в НАТО. Бундестагът ще би трябвало да одобри новия бюджет за идната година на 29 ноември. Според аналитичното издание Morning Briefing той ще възлиза на 362 милиарда евро. Най-значителната му част са обществените разноски. Предвижда се да се изразходват 45,1 милиарда евро за защита. Миналата година разноските за защита в Германия съгласно Министерството на защитата възлизат на 43,2 милиарда евро. Така германците имат задоволително пари за нараствания принос към бюджета на НАТО.
В същото време в страната продължава полемика по отношение на опцията за увеличение на военния бюджет до нужния съгласно Тръмп размер. И до момента в който немският министър на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер поддържа нарастването на бюджета за защита, социалдемократическият министър на финансите Олаф Шолц е срещу. 
Очевидно това ще бъде решено според от това кой ще е новият водач на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ). От резултатите от писменото гласоподаване на членовете на СДПГ, в което вземат участие над 420 хиляди партийни членове, ще се реши бъдещето на ръководещата коалиция в страната, която включва и консервативния блок „ Християндемократически съюз “ (ХДС). Резултатите от волята на социалдемократите би трябвало да бъдат известни на 1 декември.
Тези избори станаха нужни след оставката на тогавашния ръководител на партията Андреа Нелес през юни 2019 година Тогава беше решено управлението на СДПГ да е формирано от двама политици. Ако бъдат определени съперници на актуалната „ огромна коалиция “, ще е допустимо бъдещото отношение на Германия към НАТО да се промени. В този случай най-вероятно актуалната коалиция ще престане да съществува и ще бъдат оповестени предварителни избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР