В австрийската столица разпознават истинските виенчани по два независими един

...
В австрийската столица разпознават истинските виенчани по два независими един
Коментари Харесай

Вилата на Ернст Фукс във Виена – вълшебство за посветени

В австрийската столица разпознават същинските виенчани по два самостоятелни един от различен признака. Който знае какъв номер обувки носи рицарят върху кулата на кметството и къде е вилата на Ернст Фукс, е локален.

И в случай че в интернет човек може да прочете легендата, че с цел да стане 100 метра високо седалището на кмета, макар възбраната, най-горе архитектът Фридрих Шмид е сложил фигура на Пазителя на града с обувки 62-и номер, то домът на основателя на виенския вълшебен натурализъм е „ секретно “ място за посещаване.

Починалият през 2015 година Ернст Фукс с пъстрата си екстравагантност и колоритна орис е бил любим на цяла Австрия. Единствено дете на правоверен евреин, който поради любовта захвърля религията си и отдадена майка, художникът демонстрира многопосочен гений още от дребен. По време на нацисткия аншлус татко му съумява да избяга в Шанхай, само че дребният Ернст е изпратен в концлагер, поради „ смесения “ си генезис. Пак поради него не го одобряват в никакво учебно заведение. Майка му Леополдина, лишена от наставнически права, е принудена да се разведе фиктивно.

През 1945-а, когато е едвам на 15 години,  Фукс е признат за студент във Виенската художествена академия като вундеркинд. Следват години на пътешествия и класическо съществуване на безпаричен художник сред Париж, Виена и Ню Йорк. Другарува със Салвадор Дали и Жан Кокто, основава с другари Виенската школа на фантастичния натурализъм.
Когато е дребен Ернст дава обещание на майка си да ѝ купи замък. През 1972 година придобива в покрайнините на Виена полуразрушената вила на фамозния проектант Ото Вагнер. В положителните ѝ времена в нея са гостували Густав Малер и Густав Климт. Фукс я реставрира по собствен облик и сходство с леко умопомрачителния си дизайн.

На някои стилът му може да се стори на границата на труфя, други ще сметнат, че даже я е прекрачил самоуверено, трети обаче правят оценка екстравагантните му хрумвания и фактът, че всеки подробност е планиран, а постоянно и изпълнен персонално от художника. Между другото, той е също по този начин декоратор, дизайнер, ваятел, стихотворец, мъдрец, визионер и понякога музикант.

Всеки може да посети музей на Ернст Фукс, с изключение на в понеделник, когато е затворен. Забележителното е, че даже тапетите, килимите и осветителните тела са основани от остарелия собственик, който е съчетал изтънчената еротика с фантасмагорични видения и естетиката на виенския хедонизъм.

По подигравка, във времената на Третия райх във вилата се е помещавала централата на младежката организация Хитлерюгенд, тъй че декорирането ѝ от Фукс е самобитен исторически реванш.


Художникът приживе постоянно е правел открити уроци по изобразяване в хола си, на които е можел да участва всеки. Особено доста се е забавлявал да демонстрира смесените си техники на малчугани. Той самият е имал 16 деца от осем дами и когато някоя дама е казвала, че е бременна от него, безотказно признавал отрочето за свое поколение.

Подредбата на цялата вила е блестящо огледало на собственика  и неговия усет към живота – голяма римска баня с пъстри плочки и авторски статуи. Фукс я помества в спалнята на предходния притежател Ото Вагнер. Ернст е повлиян от хедонистичните бани на Помпей и Херкуланеума. Еротични картини по стените, мраморни пейки, дорийски детайли, алкови и типичните за художника мозайки от пъстри камъни.

 Гигантско кръгло легло завладява спалнята под тъмносин таван отрупан със златни звезди. Фукс е сътворил даже дръжките на вратите и бронзовата декорация на камините. От платната, статуите и офортите проличава, че създателят е бил захласнат от задните елементи на дамите, само че всеки си има недостатъци. А и когато обожествява дамата, за какво да му се сърдим.

Познавачите настояват, че изкуството му леко припомня това на приятеля му Салвадор Дали, само че с по-малка доза полуда. В двора, който в задната си част е същинска гора, може да се види павилионът с водоскоци „ Нимфеум омега “ – място за медитация с загадка зала и фигури на Богинята майка, Мойсей и митологични същества. Едни от тях – сфинксовете като че ли са на всички места. Човешка глава върху животинско тяло. Често пъти короните на фигурите са от 24-каратово злато, а най-запомнящата се фигура е направена от пясък край пирамидите в Гиза.

Някои от посетителите идват не толкоз поради Ернст Фукс, що се касае за постройката на Ото Вагнер. Т.е. вилата е две в едно. Архитектът е основател на доста от емблематичните здания във Виена – Къщата с глашатаите, метростанцията на Карлсплац, Доходното здание Майолика хаус с изумителната керамика по фасадата му.

В дома на Фукс всичко може да се пипне и снима, само на някои столове и дивани има учтива табелка, че сядането е неразрешено. Вилата постоянно се наема за сватби или събития. И тъй като музеят е частен, в случай че сте паралии и ценители на изкуството, можете да си купите истински офорти на стопанина със документ. Бижутата по негов дизайн са по-достъпни, само че отново са за състоятелни хора.
Снимки: Магдалена Гигова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР