В Австрия консерваторите на Себастиян Курц и партията на Зелените

...
В Австрия консерваторите на Себастиян Курц и партията на Зелените
Коментари Харесай

Консерватори и Зелени за първи път ще правят правителство в Австрия

В Австрия консерваторите на Себастиян Курц и партията на Зелените реализираха съглашение за сформиране на държавно управление. То ще встъпи в служба евентуално във вторник, откакто конгресът на Зелените утвърди съдружния контракт, оповестява БНР.
Опазване на климата и на границите - това е компромисът, който реализираха Народната партия и Зелените - две партии, които по тематиките климат и миграция са на диаметрално разнообразни позиции.
Старият-нов канцлер Себастиян Курц е безапелационен, че Австрия ще продължи да има уравновесен бюджет и да се бори с незаконната миграция.
„ Успяхме да надградим минимално вероятния компромис и да договорим държавна стратегия, която съдържа най-хубавото от двете партии “, съобщи Курц.
Неговите консерватори ще оглавят 11 министерства против 4 за Зелените. Курц резервира главните ресори външна и вътрешна политика, както и финанси. А Зелените ще управляват новото мегаминистерство на околната среда, общественото и правосъдното министерство, както и транспортното ведомство.
„ Австрия би трябвало да се трансформира във водещ международен образец за опазването на климата “, зададе задачата на новия кабинет ръководителят на Зелените Вернер Коглер.
Експертен екип на двете ръководещи партии би трябвало да създаде до 2022 година съществена данъчна промяна, която да отговори на провокациите в опазването на климата. Очаква се данъчно облекчение за бизнеса като отплата на въвеждането на налог върху въглеродните излъчвания.
Това ще бъде първото държавно управление на Австрия сред консерватори и Зелени на федерално равнище.
До този кабинет се стигна след краха на обединението на Курц с крайната десница предходната година.
Der Standard разказва новата коалиция като „ дръзновен опит “ и „ политическа случка “.
Някои вестници назовават съглашението „ историческо “ и показват, че пактът носи белега на консерваторите и дефинират Народната партия като „ мощна, както в никакъв случай до момента “.
Това е първо включване на „ Зелените “ в австрийско държавно управление на национално равнище и в комплициран брак сред консерватори и еколози.
Наблюдатели показват, че Германия и други страни може да последват този образец в опит да бъдат избегнати все по-популистките гледни точки на гласоподавателите, които са и по-загрижени за климата.
На изборите през септември околната среда размени имиграцията като най-голямо терзание на жителите и даде на „ Зелените “ най-хубавия им резултат от 13,9 на 100.
Народната партия взе 37,5%. Втори са социалдемократите с 21,2%, следвани от Партията на свободата с 16,2 %.
Около 280 делегати на „ Зелените “ би трябвало да дадат дефинитивно утвърждение на съглашението за коалиция на партиен конгрес в събота. Новите съдружници имат болшинство от 97 места в 183-местната долна камара на Народното събрание.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР